Karcinom 'kosi' po Srbiji

RTV 14.10.2019 22:12
Karcinom 'kosi' po Srbiji


U svim onkološkim centrima u Srbiji povećava se broj pacijenata sa malignim bolestima, a svi kapaciteti za hirurgiju, hemio i radioterapiju su stalno popunjeni.Svake godine u Srbiji se evidentira novih 36.000 slučajeva karcinoma, a samo u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije prošle godine je lečeno 12.000 obolelih od raka, pišu današnje "Večernje novosti", navodeći da je u Kragujevcu broj lečenih veći za trećinu, dok je u Prokuplju udvostručen broj hemioterapija.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije 2018. godine od raka je lečeno 12.000 pacijanata, operisano ih je 4.000, a primenjeno 24.000 ciklusa hemioterapije i čak 88.000 zračenja, navodi ovaj list.

Profesorka dr Danica Grujičić, v.d. direktora Instituta kaže da su "uslovi u kojima se radi apsolutno neprihvatljivi za 21. vek".

"Na operaciju se, zahvaljujući naporima hirurga, sada ne čeka duže od nedelju dana, ali - iako svakog dana u dnevnoj bolnici hemioterapiju dobije više dsetina pacijenata, a ponekad i više od 150 - na ovu vrstu lečenja čeka se 40 dan", rekla je dr Grujičić za "Večernje novosti".

List piše i da je u porastu broj pacijenata obolelih od raka koji su mlađi od 35 godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak