Evropska unija apeluje na BiH da se što pre formira vlast

RTV 14.10.2019 21:35
Evropska unija apeluje na BiH da se što pre formira vlast


Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije su u Luksemburgu ponovno pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što pre uspostave vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH.



"Ističemo nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH još nisu formirane vlade na državnom nivou, kao i u Federaciji, Savet ponovo poziva BiH da bez odlaganja uspostavi vladu kako bi počela da radi u interesu svih građana", kaže se u zaključcima Saveta za spoljne poslove.

Bosna i Hercegovina još nema vladu, iako su izbori održani pre godinu dana.

Savet je potvrdio i spremnost Evropske Unije da u ovoj fazi nastavi da sprovodi izvršni mandat operacije EUFOR Altea u pružanju podrške vlastima BiH da očuva sigurno okruženje pod obnovljenim mandatom UN-a.

Iztbegovic: Krajnje vreme za korektan kompromis o vlasti u BiH

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i predsedavajući Doma naroda PSBiH, izjavio je da je krajnje vreme da se napravi korektan kompromis o formiranju vlasti u BiH i da ceni da bi s tim u vezi mogli biti ohrabrujući stavovi turskog i srpskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića na nedavnoj trilaterali u Beogradu.

"Kad kažem korektan kompromis onda podrazumevam da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO savezu neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH. U toku su razgovori na nivou kabineta tri člana Predsedništva BiH i cenim da se ide ka rešenju".

Izetbegović je to rekao komentarišući neformiranje vlasti na svim nivoima u BiH, duže od godinu dana nakon izbora, a nakon trilaterale u Beogradu kojoj su prisustvovala i sva tri člana Predsedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

"Krajnje je vrijeme da se napravi korektan kompromis i cijenim da bi pomenuta trilaterala, odnosno stavovi predsednika Erdogana i Vučića koji su bili na toj liniji, mogli biti ohrabrujući", rekao je Izetbegović za Agenciju Anadolija.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak