BLOKADA i PROBLEMI s prevozom, građani psuju - incidenti i prva privođenja

Mondo 14.10.2019 21:18
BLOKADA i PROBLEMI s prevozom, građani psuju - incidenti i prva privođenja


Taksisti održali protest, ali u vreme najvećeg špica u Beogradu, pa su u gradu još veće gužve. Nervoza na ulicama, situacija na ivici incidenta...Policija privela dvoje. Taksisti za MONDO: Čekamo zvaničan poziv Vučića.Beogradski taksisti su i danas bili na ulicama prestonice, nezadovoljni sprovođenjem Zakona o prevozu putnika, a najviše konkurencijom iz udruženja CarGo. Današnji protest obeležili su incidenti i svađe između taksista i revoltiranih građana, pa je policija u jednom trenutku intervenisala i privela dve osobe - jednog taksistu i jednog građanina.

Satnica protestne vožnje je pomerena, pa su umesto od 13.00 do 15.00, ulicama vozili od 14.00 do 16.00, sa četiri lokacije širom grada u šest kolona do zgrade Vlade. Tu je održan protest koji je završen nešto ranije nego što je bilo najavljeno - oko 16. 35. I sve to vreme i posle protesta - u saobraćaju je pravi haos. Najveća gužva je na Trgu Slavija, koji je bio potpuno blokiran, a saobraćaj je usporen i na Trgu Nikole Pašića, Autokomandi, potezu od Nemanjine do Železničke stanice. 

Jedan od predstavnika taksista Aleksandar Bijelić rekao je da se premijerka Ana Brnabić "ruga zakonu i građanima". Cilj joj je, kaže, da taksista nema "a da oni sa parama preuzmu tržište od poštenih taksista".
Naš reporter prenosi i izjavu direktora taksi komore Boška Vukojevića koji kaže da očekuju razgovor u narednim danima sa Aleksandrom Vučićem.

Ako postignu dogovor - a vlada ga prekrši, taksisti najavljuju da će štrajkovati glađu.

"Necemo ometati građjane i njihove idealne živote. Ali ćemo ugroziti naše. Samo vi šetajte ulicama robovi, mi se borimo i za vas", poručio je.

"Sad čekamo zvaničan poziv Vučića a do tada nastavljamo sa protestima od 14 do 17 sati koji su agonija i za građane i za nas", rekao je Vukojević prethodno za MONDO.

On je rekao i da neće blokirati mostove i autoput, ali hoće Slaviju i centar grada. Ako i radikalizuju protest, naglašava, "to neće biti na štetu građana nego na njihovu".

Inače, taksista u protestu je danas bilo manje nego prošle nedelje, iako oni to demantuju i tvrde da su se "raširili" na više strana. Nemanjina ulica blokirana je bila od Slavije do Vlade, ali su Resavska i Đure Salaja bile prohodne. Kneza Miloša blokirana je bila u pravcu od Senjaka do Vlade. Ostalo je sve bilo "prilično šupljikavo i praznjikavo", javlja naš reporter.

Na samoj Slaviji je nastao pravi kolaps zbog blokade:

Naš reporter javio je da je već oko 14.30 obustavljen gradski saobraćaj na Zelenom vencu.

U Savskoj ulici je takođe bila velika gužva, pa je uz tenzije naš reporter zabeležio i svađu starijeg Beograđanina sa taksistima u toj ulici. On je uputio psovke taksistima, a ni oni njemu nisu ostali dužni.

Kasnije se dogodila još jedna incidentna situacija kada su nezadovoljni građani blokirali vozila taksija. Na sreću, tuča nije izbila.

Taksisti su prijavili i da su jednog njihovog kolegu napali "narkomani i bitange" i da je on bio prinuđen da se brani.

Na Sajmu  i Mostaru je takođe bio kolaps, a građani su uz psovke pešačili do svojih odredišta.

Oko 15 sati bio je blokiran i potez oko Skupštine Srbije. Dečanska ulica od tunela ka Skupštini je bila zatvorena.

Pojedini delovi grada izgledali su sablasno prazno, a u nekima je bio pravi "krkljanac". Ulica Kralja Milana puna je bila pešaka.

Blokade izazivaju kolaps i u rubnim delovima grada. Na Banovom brdu su bile velike gužve, gradski prevoz iz pravca grada nije išao tako da su samo oni sa privatnim vozilima prolazili ulicama. Posebno je bilo problematično od Hipodroma, pa kroz Požešku ulicu jer su mnogi krenuli alternativnim pravcima.

Pogledajte fotografije:

Tokom vikenda, a povodom protesta taksista, stavove su sukobili Ministarstvo saobraćaja i bivši direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Taksisti su danas krenuli sa četiri lokacije u gradu, ali ovog puta u šest kolona.

U dve kolone vozili su iz Bloka 70 i ispred hale "Aleksandar Nikolić", a u po jednoj sa Obrenovačkog puta i iz Kumodraške ulice, sve do Vlade Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da ozbiljna država ne donosi odluke pod pritiskom i pozvao taksiste na smirivanje strasti i razgovor sa nadležnim organima. 

Aleksandar Bijelić, iz Saveza auto-taksi udruženja Srbije, još jednom je ponovio da će taksisti prihvatiti poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na razgovore.

"Termin sastanka još uvek nije poznat, jer to ne zavisi od nas. Ali, poslušali smo predsednika Vučića, pa kolege iz Novog Sada, Niša, Kragujevca i Pančeva neće dolaziti u Beograd", rekao je Bijelić.

Oglasilo se Ministarstvo saobraćaja naglasivši da su neosnovane optužbe koje je Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izneo na njihov račun, rekavši da "građani plaćaju cenu blokade prestonice".

"Najoštrije odbacujemo optužbe Komiteta za bezbednost saobraćaja o odgovornosti za štrajk taksista i blokadu Beograda. Pojedinci iz Komiteta za bezbednost saobraćaja prednjače u pronalaženju opravdanja za CarGo, koji krši Zakon o prevozu putnika", navode u Ministarstvu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak