Mladi ispred parlamenta BiH: Formirajte vlast ili će doći hiljade nas

B92 14.10.2019 20:56
Mladi ispred parlamenta BiH: Formirajte vlast ili će doći hiljade nas


Neformalna grupa mladih "Vreme je", koja mahom okuplja studente sarajevskih fakulteta, protestovala je danas ispred Skupštine BiH.Mladi su protestovali jer godinu dana od izbora nije formirana državna vlast.

Oni su izveli performans tokom kojeg su se podelili u dve grupe, jednu koja je ozbiljna i traži formiranje vlasti, i drugu, satiričnu kojoj je dobro, a potom su se te dve grupe simbolično spojile u jednu koja traži promene.

 Okupljeni su nosili transparente s natpisima "Formiraj pa zaradi", "Visoki predstavniče, reaguj", tražeći da se do 13. novembra formira Savet ministara BiH i intenzivira rad.

"Ako do toga ne dođe, spremni smo da dovedemo hiljade mladih pred Parlament BiH", poručio je Faruk Gutić, jedan od predstavnika ove grupe mladih.

Grupa mladih traži donošenje pravilnika kojim će biti definisano da poslanici ne mogu da primaju naknade i plate pre nego što bude formiran Savet ministara, ali i intenzivniji rad na integraciji BiH u Evropsku uniju i NATO.

Oni, takođe, traže da se međunarodna zajednica u BiH, prvenstveno visoki predstavnik u BiH, intenzivnije bavi politikom, a manje ''izražavanjem zabrinutosti''.

Kako navodi Dnevni avaz, grupa mladih svoje zahteve želela je da preda klubovima stranaka u Parlamentu BiH, ali nije mogla jer je nedelja, pa su najavili da će to učiniti sutra.

Osim parlamentarnim strankama zahteve će predati ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemacke, Francuske, Ruske Federacije, kao i OHR-u i Delegaciji EU u BiH. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak