Pripremite se: Taksisti najavili radikalizaciju protesta

B92 14.10.2019 09:51
Pripremite se: Taksisti najavili radikalizaciju protesta


Taksisti će paralisati Beograd. Danas protest od 14.00 do 17.00, potpuna BLOKADA od Autokomande do Trga republikePosle dve nedelje svakodnevnog maltretiranja (sa izuzetkom vikenda), Beograđane danas očekuje prava vanredna situacija u prestonici, pošto taksisti kreću u radikalizaciju protesta.

Dok traju opšta prepucavanja ko je u pravu, ko posluje po zakonu a ko ne i ko ima jača "politička leđa", a niko od nadležnih ne reaguje, građanima ne preostaje ništa drugo nego da satima čekaju gradski prevoz, kasne na posao, u školu ili svoje domove, i da – pešače.

Od danas sve će biti još izraženije, pošto su posle dvonedeljnog "zagrevanja" taksisti odlučili da "podignu ulog", pa će sada blokada prestonice trajati tri umesto dva sata i to na početku poslepodnevnog špica, od 14.00 do 17.00 časova.

Rute kojima će se kretati šest kolona ka centru 

Međutim, to nije sve, pošto će okupljanje i dalje ostati na četiri lokacije (Obrenovački put, bivša hala "Pionir", Blok 70 i Kumodraška ulica), ali će ka centru sada kretati u šest kolona, od kojih će jedna barem na 15-tak minuta paralisati Gazelu, dok će druga imati zadatak da tokom celog protesta drži u blokadi Slaviju!

- Okupljanje od 13.00 sati, a protesna vožnja kreće od 14.00 i trajaće do 17.00 časova. Iz Bloka 70 krenuće dve kolone. Prva će ići ulicom Omladinskih brigada, Bulevarom Mihajla Pupina, zatim preko Brankovog mosta, Terazija do Kneza Miloša i Nemanjine. Druga kolona kreće iz Jurija Gagarina, preko Gazele, zatim Savskom do Nemanjine – potvrdio nam je Aleksandar Bijelić, jedan od lidera taksi protesta.

Svi pravci koji će biti blokirani 

MUP Srbije je reagovao u petak saopštenjem u kom je navedeno kako "neće nikome dopustiti da blokira autoput", ali taksisti to, za sada, nisu još planirali. Kolona sa stotinama vozila samo će se provozati preko Gazele, iz pravca Novog Beograda ka Dušanovcu, ali će i to biti dovoljno da na ovoj prometnoj saobraćajnici dođe do kolapsa. Uostalom, pitajte sve one koji su prethodne dve nedelje u poslepodnevnim časovima prelazili Brankov most dok je kolona taksista milela ka centru.

Posebna priča biće zatvaranje Slavije pošto će se to odraziti na sve saobraćajnice u krugu barem od kilometar.

- Kolona koja bude krenula od "Pionira" blokiraće Slaviju i to će biti potpuna blokada – ne ostavlja dilemu Aleksandar Bijelić.

Praktično će biti blokirano sve od Autokomande na jednoj strani (Bulevar oslobođenja), Pravnog fakulteta na drugoj (Beogradska), "Beograđanke" na trećoj (Kralja Milana), Čubure na četvrtoj (Makenzijeva), uz već ranije paralisan potez od Slavije ka Savskom trgu. A nemojte zaboraviti da se u ovom krugu nalazi i veliki broj bolnica…

- Ljudi, pišite, apelujte, imamo velikih problema da se probijemo do pacijenata. Kola su nam satima blokirana u prestoničkim ulicama kada dođe do taksi protesta – rekli su za "Blic" iz Hitne pomoći.

Kako će danas izgledati situacija na terenu može samo da se nagađa, ali hteli da priznaju vlasti ili ne, biće to svojevrsna vanredna situacija u prestonici. Taksisti će od 14.00 u šest kolona krenuti ka centru grada i tada se očekuju blokade Gazele, Brankovog mosta, poteza od Ade Ciganlije do Mostarske petlje, Takovske ulice, Autokomande, Bulevara Mihajla Pupina…

Međutim, tek tada će doći do paralisanja šireg centra grada jer realno skoro da neće moći da se prolazi od Autokomande do Trga republike! Najavljena radikalizacija protesta doneće barem duplo više problema građanima, ali i izmene i zastoje na polovini linija javnog gradskog prevoza u prestonici.

Alternative? Svakim danom ih je sve manje. Posebno ukoliko taksisti koji dolaze preko Gazele budu blokirali i Savski trg, te na taj način odsekli "kalemegdansku obilaznicu" (od Mostarske petlje, Savskom do Karađorđeve, pa zatim preko Kalemegdana do Dorćola).

Autoput će osim tokom prolaska kolone biti otvoren, ali će problem biti pristupne saobraćajnice pošto će Kneza Miloša opet biti paralisana, a zbog blokade Slavije doći će do formiranja velikog "čepa" na Autokomandi. Svi koji bi iz tog dela grada hteli ka centru, moraće da idu preko Južnog bulevara ili Ustaničke ka Bulevaru kralja Aleksandra. Međutim, problem je i što se ovom saobraćajnicom neće moći dalje od Tašmajdana…

Za sve koji budu želeli da prelaze sa novobeogradske stranu u stari deo grada, ili obrnuto, najsigurnija varijanta biće Most na Adi, a oni koji se ipak odluče za Stari savski most treba da znaju da se kolovoz na njemu nalazi u kriminalnom stanju i da zbog toga vozila veoma sporo prolaze.

Ako vam ni sve ovo nije dovoljno, onda da vas podsetimo: potez oko Trga republike je praktično blokiran, pošto samo jedna traka iz Kolarčeve ulice vodi ka Makedonskoj, a saobraćaj i dalje ne funkcioniše u Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona…

BEZ TROLEJBUSA I TRAMVAJA

Gradski prevoz će doživeti danas veliki šok blokadom Slavije. Naime, očekujte potpuno obustavljanje trolejbuskog saobraćaja pošto nijedna trola (21, 22, 29) neće moći da se okreće na kružnom toku, a zaustavljena će biti i vozila na liniji 40 koja prolaze kroz Ulicu kneza Miloša.

Beograd će biti i bez tramvaja od 14.00 do 17.00 pošto šinska vozila neće moći do centra grada da dođu ni sa Novog Beograda, ni sa Banovog brda, ali ni iz pravca Autokomande (3, 7, 9, 12, 14).

MUP NIJE ZABRANIO PROTESTE

Saopštenje MUP-a Srbije od pre nekoliko dana „da neće dozvoliti blokadu autoputa“, donekle je objasnilo proceduru prijavljivanja protesta.

Naime, kako su rekli iz MUP-a, oni ne izdaju dozvole za proteste, ali zato imaju pravo, po njihovoj proceni, da "iste zabrane ako su za to ispunjeni uslovi". Što u ovom slučaju nisu učinili.

Protestna vožnja taksista, inače, prijavljena je kao "javno okupljanje u pokretu".

ŠEST KOLONA

* Obrenovački put (Čukarica): Obrenovački put – Radnička - Bulevar vojvode Mišića - Mostarska petlja – ugao Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

* Kumodraška (Voždovac): Bulevar Peka Dapčevića – Autokomanda - Bulevar oslobođenja - Trg Slavija – ugao Nemanjine i Balkanske;

* Hala "Aleksandar Nikolić" A (Palilula): Čarli Čaplina - Jaše Prodanovića – Takovska – ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve.

* Hala "Aleksandar Nikolić" B (Palilula): Zdravka Čelara - Starine Novaka - Beogradska - Slavija.

* Blok 70 - A (Novi Beograd): Oml. brigada – Bul. Mihajla Pupina - Brankov most – Prizrenska – Terazije - Trg Nikole Pašića – ugao Kneza Miloša i Nemanjine;

* Blok 70 - B (Novi Beograd): Jurija Gagarina - Gazela - Savska – Nemanjina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak