Stres može bukvalno da vas samelje: Evo kako da se efikasno borite protiv njega

Republika 11.10.2019 08:50
Stres može bukvalno da vas samelje: Evo kako da se efikasno borite protiv njega


Stres postaje naša svakodnevica i vrlo je štetan, pa čak i opasan za naše zdravlje, povezan je sa srčanim bolestima, depresijom i dijabetesom. Stručnjaci su otkrili nekoliko načina kako da ostanete zdravi kada ste pod stresomKada su pod stresom, mnogi posežu za grickalicama, što je potpuno pogrešno. Umesto toga, stručnjaci savetuju da se radije odlučite za ugljene hidrate kao što su kaša ili integralni hleb, koji će vam dati potrebnu energiju da se suočite sa teškim danom. Prema istraživanjima Američkog psihološkog udruženja, trećina Amerikanaca posegne za visokokaloričnom hranom sa visokom količinom masti kada su pod stresom.

Fizička aktivnost dosta pomaže

Vežbanje je snažno prirodno sredstvo za ublažavanje stresa, koje će preplaviti vaše telo endorfinom, hormonom sreće. Da biste se motivisali, lični trener Majken Skoi Brustad savetuje vam da se setite kako se dobro osećate nakon treninga, piše Klix.ba. Ako ne možete sebi priuštiti da posetite teretanu ili imate obaveze koje vas zadržavaju kod kuće, postoji mnogo besplatnih treninga koje možete raditi kod kuće.

Pokušajte dovoljno da spavate

Kad ste pod stresom, vaš san često ispašta zbog toga. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko patite od lošeg sna, to će vam povećati nivo stresa, dok ukoliko imate zdrav san, to će vam pomoći da upravljate stresom.

Budite pametni i naučite kako da se nosite sa stresom

Pokušajte da reorganizujete svoj život, ispunjavajući vreme aktivnostima u kojima zaista uživate, sa više smeha, humora i zabave. Na papiru sve to izgleda jednostavno, u stvarnosti to često nije u potpunosti izvodljivo. Ono što svakako možete da uradite jeste da promenite način reagovanja na stres, odredite sebi prioritete i realne ciljeve u životu i izbegavate svaku vrstu ekstrema.

Imajte na umu da vas posao ne definiše

Živimo u društvu koje fetišizira prekomerni posao. Da biste izbegli da "pregorite" od stresa, imajte na umu da ne morate svaki sat provoditi u produktivnom ili plodonosnom radu. Ponekad je dobro samo ne raditi ništa, savetuju stručnjaci.  

Potražite pomoć stručnjaka

Nije normalna pojava da dugotrajno budete pod stresom. Ukoliko smatrate da ćete "pregoreti"od stresa, nemojte zaboraviti da potražite stručnu pomoć.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak