Bitka za Kosmet na Ist Riveru

Politika 15.02.2008 16:58
Bitka za Kosmet na Ist Riveru


Srbija i Rusija, na sednici SB UN, zatražile poništavanje eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova. – Većina članica za nastavak pregovoraSrbija i Rusija su na današnjoj sednici Saveta bezbednosti zatražile da šef Unmika Joahim Riker, shodno mandatu dobijenom po Rezoluciji 1244, poništi eventualnu odluku kojom bi Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova. Takve zahteve su precizirali ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador Vitalij Čurkin, naglašavajući ujedno da pregovore o statusu te pokrajine treba nastaviti da bi se sporazumom Beograda i Prištine došlo do rešenja zasnovanog na poštovanju, a ne na kršenju, međunarodnog prava.

Njihovi nastupi pokazali su da diplomatska bitka za Kosmet na Ist Riveru nije, niti će uskoro biti, završena. Iako SAD i evropske zemlje ubrzavaju primenu „Ahtisarijevog plana”, nastaviće se, kako se čuje, jaka protivljenja otcepljenju pokrajine, kojoj ni najavljena samoproklamovana, i spolja delimično podržana, nezavisnost ne može doneti punu državnost. Uz ostalo što joj Moskva, s pravom veta, neće dozvoliti, kako se tvrdi, učlanjenje u UN i niz drugih važnih međunarodnih organizacija, koje kompletiraju status svake prave države.

Za današnju sednicu vladalo je veliko interesovanje. Iako je bila zatvorena za širu javnost, prisustvo je omogućeno delegacijama zainteresovanih nečlanica Saveta. Predstavnici oko 50 zemalja su iskoristili to pravo. Sala je, kažu, bila dupke puna.

Većina članica Saveta bila je danas za nastavak pregovora, procenio je Jeremić. Od prisutnih se čuje da je taj odnos bio 9:6 ili 8:7, pri čemu su u manjini ostale zemlje, kao što su Amerika i evropske članice, koje „ne vide svrhu daljih razgovora” i insistiraju na primeni „Ahtisarijevog plana za nadziranu nezavisnost Kosova”. I Čurkin je rekao da većina članica podržava nastavak pregovora dok je britanski ambasador Džon Sojers odnos snaga ocenio kao „fifti-fifti”. Zamenik ambasadora SAD Alehandro Volf ocenio je da je rad Saveta „blokiran”, ali nije isključio mogućnost nove vanredne sednice posvećene Kosovu…

Atmosfera među diplomatima u UN danas je odisala retkom nelagodom: zbog osećanja da, u tako dubokim razlikama, njihov glavni organ, Savet bezbednosti, „ne može mnogo da uradi, ali da može mnogo da izgubi”. Drugim rečima – da će, ako ne nađe put za stvarno rešenje krize oko statusa pokrajine Srbije, u krizu zapasti i on i međunarodni poredak za čiju je stabilnost zadužen.

Takve zebnje izražavane su pri mnogim susretima pred današnju hitnu vanrednu sednicu Saveta bezbednosti, sazvanu povodom zahteva Srbije, koji je podržala Rusija, da se ne dozvoli njeno rasparčavanje u vidu nagoveštenog jednostranog prištinskog proglašenja „nezavisnosti Kosova”.

Zahtev Srbije za vanrednu sednicu Saveta sadržao je dvostruki apel – da se očuva ne samo njen nego i integritet Ujedinjenih nacija, jer bi i one u ovom slučaju takođe mogle da dožive specifično rasparčavanje, izdvajanjem posebnih interesa iznad univerzalnih principa na kojima su utemeljene. To je posebno naglašeno i u govoru Jeremića kao i u njegovom nastupu pred novinarima po završetku sednice.

Upozorio je da je najava Prištine da uskoro jednostrano proglasi nezavisnost Kosova postupak koji može da „drastično unazadi napredak celog regiona”, da će od toga „posledice trpeti cela svetska zajednica” i predočio da „zajedničkim radom možemo sprečiti katastrofu nepojmljivih razmera”. Radi se, dodao je, o pokušaju da se nasilno rasparča suverena zemlja uz neposredno poništavanje prvog načela Povelje UN – suverene jednakosti država članica. Iz takvog presedana proistekao bi „nekontrolisani vodopad secesija” tako da bi „postojeći konflikti eskalirali, zamrznuti konflikti bi se rasplamsali, a novi bi buknuli…

Zatim je poručio: „Dozvolite mi da budem sasvim jasan. Republika Srbija nikada neće prihvatiti nikakvo narušavanje svog teritorijalnog integriteta. Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Mi ga se nećemo odreći, nećemo odustati, ako ovaj kukavički čin ne bude sprečen. Ni sada. Ni za godinu dana. Ni za deceniju. Nikada. Kosovo i Metohija će ostati deo Srbije zauvek.”

Stavove Srbije je u oba svoja nastupa – u Savetu i razgovoru s novinarima – podržao ambasador Čurkin. Uz zahtev da se poništi eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, on je ponovio da je jedino pravo rešenje ono do kojeg bi se došlo saglasnošću Beograda i Prištine, kao i da niko, pa ni EU, ne može da preduzima poteze mimo odluka Saveta. 

Pozvao je Kfor i civilnu policiju UN da spreče i zaustave nasilje i da se ponašaju u skladu s mandatom iz Rezolucije 1244. Posebno je izrazio zabrinutost za položaj kosovskih Srba. Rekao je da bi zbog odbijanja da prihvate jednostranu deklaraciju njihove teritorije mogle da budu izolovane, pa da bi „kosovski Albanci i zemlje koje ih ohrabruju snosili odgovornost za faktičku podelu Kosova”.   

U celini uzev, Jeremić je izrazio uverenje da je potrebno da se nastave statusni pregovori. Naglasio je i da Srbija neće pribeći primeni sile.

„Mi smo napravili izbor. Sada je vreme da Savet bezbednosti i zemlje članice izaberu – da odluče da li će nam se pridružiti u odbrani načela koja svi duboko poštujemo. Jer to pitanje koje stoji pred vama: da li uništiti ili sačuvati nepovredivi karakter osnovne solidarnosti među suverenim državama, zajednički imenilac svetske zajednice”, zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Amerika je, kako se čuje, i izdejstvovala da današnja sednica ne bude otvorena za javnost, iako je reč o pitanju koje je očigledno izazvalo vanredno veliko zanimanje. Zašto joj je bilo stalo da sastanak bude iza zatvorenih vrata, može samo da se pretpostavlja.

-----------------------------------------------------------

Srbija nikada neće zaboraviti

Mi vam kažemo, sa svom sigurnošću i moralnom snagom ujedinjenog naroda: Srbija nikada neće zaboraviti.

Očuvanje celovitosti i slobode Srbije, integrisane u Evropu i uključene u svet, temelj je našeg nacionalnog interesa. To se neće promeniti.

Mi smo napravili izbor. Sada je vreme da Savet bezbednosti i zemlje članice izaberu – da odluče da li će nam se pridružiti u odbrani načela koja svi duboko poštujemo.

Jer to pitanje koje stoji pred vama: da li uništiti ili sačuvati nepovredivi karakter osnovne solidarnosti među suverenim državama, zajednički imenilac svetske zajednice.

Trenuci kao što je ovaj određuju put svake nacije. Mi smo narod, gospodine Predsedavajući, koji se vekovima borio da odbrani svoju slobodu, da uspostavi demokratiju i da izgradi pravedno društvo.

Tako je bilo, tako jeste i tako će biti. Kao i Kosovo što će biti. Naše do kraja. Kosovo će ostati deo Srbije zauvek.

(Iz govora ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića pred Savetom bezbednosti UN)

-----------------------------------------------------------

Šta Beograd traži od Saveta bezbednosti

• Da hitno reaguje i osudi nameru Prištine da jednostrano, nezakonito i protivpravno objavi nezavisnost pokrajine Srbije

• Da šef Unmika Joahim Riker dobije instrukcije da proglasi nevažećim eventualni akt o nezavisnosti i da raspusti skupštinu u Prištini

• Da Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 ostane „statusno neutralan” i da „pokaže posebno razumevanje za kosovske Srbe, njihovo sveštenstvo i manastire”

• Da EU nastavi da u celosti poštuje sve odredbe Rezolucije 1244 i da mandat za svoju misiju mora da traži od Saveta bezbednosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak