Zidanje Skadarlije na Goranu

N1info, Draža Petrović 10.10.2019 21:03
Zidanje Skadarlije na Goranu


Narodna pesma "Zidanje Skadra" opisuje kako su tri brata rođena gradila grad tri godine dana sa trista majstora, ali nikako nisu mogli da ga izgrade, jer se noću pojavljivala vila sa fantomkom i bejzbol palicom koja bi porušila sve što je preko dana izgrađeno.Vila sa fantomkom, po narodnom predanju, viđana je noću kako vozi bager, vezuje ljude za bandere i zaplenjuje im mobilne telefone kako ne bi mogli da zovu u pomoć. A onda je natenane rušila, rušila, rušila, dok sve ne bi srušila. To vam je, draga deco, ključni dokaz da se noću rušilo i u vreme vladavine Đilasa.

Problem je, međutim, nastao kada je i pored vile sa fantomkom koja je rušila noću, ipak izgrađen grad Skadar, te se neko setio da bi bilo super da se jedna ulica u Beogradu nazove Skadarska.

A onda je po Skadarskoj ulici ceo jedan kvart nazvan Skadarlija. Kroz vekove Đilasove vladavine, građani su se u toj Skadarliji opijali da bi zaboravili Đilasa, a građani koji preterano loču iz milošte se zovu boemi, te je taj kraj nazvan – boemska četvrt. Tu se se nalazile kafane koje su se zvale: "Tri Đilasa", "Kod dva bela Đilasa", "Ima Đilasa" i "Đilas moj", i u njima su ljudi pijančili u tri faze.

Prva faza je bila naručivanje, druga faza je bila pijenje i treća faza je bila povraćanje.

Jednoga dana, u boemskoj četvrti pojavili su se radnici, sa zadatkom da od Skadarlije naprave još stariju boemsku četvrt nego što je bila. Prihvatili su se postavljanja nove kaldrme, jerbo je ona koju je postavio Đilas bila džombasta kaldrma. I postavili su novu nedžombastu kaldrmu, al’ ne prođe ni dve godine dana, nedžombasta kaldrma je izgledala gore nego džombasta.

Posle toga se opijanje u Skadarliji odvijalo u pet faza. Sem opisane prve tri, u četvrtoj fazi boemi su upadali u rupe i lomili noge i ruke do lakata, a u petoj fazi su ih turisti, koji su se okupljali u boemskoj četvrti, slikali kao uspomenu iz Beograda. Mada su povremeno i boemi slikali turiste koji su se skrljali kad su došli da njih slikaju skrljane.

Ova mešavina narodne epske pesme i savremene beogradske bajke ima i svoj kraj. Na kraju su Gorana Vesića, naravno, oni dosadnjakovići sa N1, naravno, pitali: "A što se Skadarlija ovako kvalitetno raspala za ovako kratko vreme?"

-Pa zbog Jugoslava Ćosića! - napisao je Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu, jer od hiljadi stvari koji su se raspale po Beogradu, nijedna se nije raspala zbog Gorana Vesića, zamenika Gorana Vesića.

Ispostavilo se da dotični Ćosić Jugoslav pojma nije imao da se rekonstrukcija Skadarlije odvija u pet faza, a završena je tek treća.

-Prva faza je skidanje stare kaldrme, druga faza je postavljanje nove kaldrme, treća faza je raspadanje nove kaldrme, četvrta faza je skidanje nove kaldrme koja se raspala i peta faza je presložavanje nove i stare kaldrme koja će biti spoj mladosti i iskustva – objasnio je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Fejsbuk je, inače, jedino mesto na svetu gde je Vesić Goran nešto otvorio (svoj profil), a da posle godinu dana to nije propalo. Mada malko baguje.

Pre neki dan na istom tom FB profilu Vesić Goran postavio je prigodni film "Javni radovi u vreme Dragana Đilasa”, sa dokazima da su i u vreme Dragana Đilasa, a to je vreme od dolaska drevnih Kelta na prostore današnjeg Beograda, pa sve do dolaska drevnih Kulova na prostore današnjeg Beograda, fušerisalo prilikom javnih radova.

Tek odlaskom Đilasa i drevnih Kelta sa vlasti, te dolaskom drevnih Kulova, Beograd je postao grad gde se sve radi planski, u fazama, jedino niko ne zna koliko ima faza?

Tako da, logično, niko ne zna ni kad se radovi završavaju, osim ako Vesić Goran to ne objavi na svom Fejsbuku, pošto vlast drevnih Kulova krije faze ko zmija noge, da bi zavarala opoziciju, novinare i ostale koji ne znaju da cene fazni & fazonski rad.

Narodna epska pesma pretkosovskog ciklusa "Zidanje Skadra na Bojani" biće ništavna romansa prema epskoj pesmi zlatnodobskog ciklusa, pod nazivom "Zidanje Skadarlije na Goranu, u pet faza". Ide ovako:

Skadarliju krpili tri godine dana,

U tri faze sa trista majstora.

Što majstori za dan sagrade,

To sve Đilas za noć obaljuje.

Kad nastala godina četvrta,

Ne zna Ćosić da je faza peta.

Skoči Goran na noge lagačke,

da presloži kaldrmu naopačke.

Svaka kocka ima neku kvrgu,

Al’ zasraše ko na onom trgu.

Nema brige tu je osma faza,

Za Gorana nadležan je Laza".IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak