Simbol Beograda skinut s trona, među građanima strepnja da li će se vratiti isti

N1info 10.10.2019 20:57
Simbol Beograda skinut s trona, među građanima strepnja da li će se vratiti isti


Jedan od simbola Beograda, spomenik Pobednik, od danas više nije na Beogradskoj tvrđavi. Odnet je na restauraciju u Smederevo. Pre toga, Beograđani su, prvi put od postavljanja 1928. godine, Pobednika mogli da vide izbliza. Restauracija bi trebalo da traje do marta sledeće godine.Među radnicima i projektantima trema zbog skidanja simbola Beograda sa njegovog trona, a među građanima strepnja da li će Pobednik biti isti kada se sa rekonstrukcije na Beogradsku tvrđavu vrati.

Kažu i da su radoznali da ga izbliza, ali i da mu požele srećan put u Smederevo, u radionicu vajara Zorana Kuzmanovića, gde će biti restauriran.

"Izgleda mi manje nego što sam očekivao, ali mi je super i vidim da zapravo ima neke pukotine na sebi i stvarno hajde da ga popravimo", kaže jedan građanin.

"Ja sam prosto radosna što će da ga obnove pa će da nam traje duže", dodaje druga sagovornica.

"Mislim da je dosta interesantno videti glavni simbol grada ovako da kažemo u prirodnoj veličini i izbliza, ali ujedno i da ga pozdravimo i da probamo da suzbijemo donekle skepsu oko buduće restauracije", ocenjuje aktivista Filip Vukša.

Restauratorka Nevenka Novaković uverava da razloga za brigu nema, jer je za ovaj posao angažovan tim stručnjaka svesnih velike odgovornosti.

"Razlike će biti vidljive jedino u tom smislu što će crne kore koje su bile vidljive na bronzaoj skulpturi, više ih neće biti, zelenu patinu očekujemo da ćemo moći da sačuvamo u potpunosti i pre svega je važno to što će ta veza između skulpture i stuba sad biti bezbedna", uverava ona.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture obećavaju da će se Pobednik u Beograd vratiti u martu sledeće godine.

Razlozi za kompletnu restauraciju i pomeranje sa lokacije na kojoj je postavljen pre 91 godinu bili su naginjanje stuba koji drži spomenik i stanje same statue. Prilikom spuštanja sa postamenta otkriveno je i da su sve četiri sajle, koje su spomenik držale zbog korozije, pukle. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak