Neće više biti 'fali ti jedan papir' i 'a gde je pečat'

B92 08.10.2019 20:25
Neće više biti 'fali ti jedan papir' i 'a gde je pečat'


Premijerka Ana Brnabić kaže da je cilj projekta "E-papir" da se smanje administrativni troškovi privrede za 15 do 20 odsto do 2021. godine.Ona je na, konferenciji o poboljšanju uslova poslovanja i smanjenja administrativnog opterećenja privrede, rekla da Vlada Srbije želi da legendarne rečenice "fali ti još jedan papir", "a, gde je pečat", pošalje u zaborav.

Od 1. juna 2017. godine kada je pušten u rad sistem za automatsku razmenu podataka, više od 5,3 miliona podataka je automatski, elektronski razmenjeno u okviru javne uprave.

Osim digitalizacije veoma važna komponenta, ukazala je premijerka, je i kontinuirana edukacija službenika u državnoj upravi, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima kako bi efikasnije ispratili promene.

Do kraja godine, kako je rekla, biće otvorena Nacionalna akademija za javnu upravu. Građani Srbije su se navikli na elektronsku upravu, navodi ona, te stalno stižu kritike da žele više elektronskih usluga.

"Danas građani više nisu kuriri državi", istakla je premijerka. Krajnji cilj projekta je da sve administrativne poslove građani i privreda, za koje su morali da odlaze od šaltera do šaltera, obavljaju jednim klikom iz stana ili iz kancelarije. Realizaciju projekta finansira Fond za dobru upravu Vlade Velike Britanije, EU kroz IPA pretpristupne fondove i Nemačka organizacija za razvojnu saradnju GIZ.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je projekat važan posebno za mala i srednja preduzeća koja čine 35 odsto BDP-a u Srbiji. On je istakao da Srbija ide u dobrom smeru, da se penje na Duing listi Svetske banke za mala i srednja preduzeća.

"Mora još da se radi, da se smanje parafiskalna opterećenja", naveo je on i dodao da je EU finansirala projekat grantom od 2,5 miliona evra.

Ambasador Nemačke Tomas Šib naglasio je da je kvalitet javnih usluga indikator dobre uprave. "Efikasna akdministracija i pouzdano sudstvo su važni za privlačenje stranih investitora", naglasio je on i dodao da je stvaranje efikasne administracije dugoročan proces koji traži koordinaciju više zainteresovanih strana. Podseća da oko 400 investitora iz Nemačka posluje u Srbiji.

Vršilac dužnosti Republickog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da je cilj projekta smanjenje administrativnog opterećenja privrede. Kako kaže i privrednici su imali priliku da daju sugestije i predloge šta ih muči i šta bi moglo da se menja. Konsultacije sa privredom, kako je rekla, ali i sa građanima više nisu izuzetak, već postaju praksa.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je da je cilj projekta "E- papir" da olakša privrednicima razumevanje poslovnog okruženja i obavljanje svih administrativnih poslova sa državnom upravom.

"Ministarstvo privrede od početka učestvuje u ovoj inicijativi. Ovde smo da sumiramo rezultate, ali i da pripremimo učesnike za narednu fazu u kojoj bi trebalo da se završi optimizacija postupaka i da se veća pažnja posveti digitalizaciji, od koje bi mala i srednja preduzeća mogla da imaju najveću korist", rekla je Obradović Jovanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak