Održana trilaterala Srbija-Turska-BiH

B92 08.10.2019 20:03
Održana trilaterala Srbija-Turska-BiH


U Beogradu je održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.Srpski predsednik je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palati Srbija, dočekao lidere BiH i predsednika Turske. 

 Predsednik Srbije je juče, posle birateralnog sastanka s Erdoganom, rekao da je glavni politički cilj dve zemlje mir na Balkanu.

Erdogan je takođe, u susret trilaterali, istakao da njegova zemlja igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.

"Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništva BiH odlaze u Kuzmin, gde će prisustvovati svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeno je i potpisano devet sporazuma između dve države.

Zvanični deo prvog dana posete završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom, na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske, a na kome je najavljena izgradnja industrijske zone kod Beograda sa 16 turskih kompanija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak