'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

Novosti 07.10.2019 23:22
'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan


Sa zanimanjem smo na višednevni test uzeli novi 'hjundai i20' koji je sada skrojen po takozvanoj 'Fluidic Sculpture 2.0' sa dinamičkim, spuštenim svetlima i preciozno oblikovanim površinamaKOD izbora automobila, prosečni srpski kupac pokušava da pomiri nepomirljivo. Zna on dobro šta valja, šta mu treba ali dubina džepa, bar kod ogromne većine naših sugrađana "daje konačnu reč".

Svakodnevni gradski košmar najbolje je pregrmeti u nekom manjem automobilu koji će se lakše probijati kroz sve uže ulice i udenuti na nekom parkingu.

Odlazak u kupovinu, na izlet, letovanje jasno je zahteva veći, udobniji automobil, sa prostranijim prtljažnikom. Ko je u neki novi automobil, takozvanog "A" segmenta (gradski) pokušavao da smesti troje odraslih putnika na zadnju klupu zna da su , iako evidentno sve veći automobili nekako iznutra sve skučeniji. To je danak brojnim sistemima koji se ugrađuju u vozila na uštrb komfora. Mnogi novi automobili iz nižih kategorija su i predviđeni za prevoz četiri odrasle osobe...

'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

Zato je sada, još jedan od kriterijuma kupovine manjih vozila i podatak koliko naslona za glavu ima nazad. Jer, pomenuti prosečni srspki vozač pokušava da dobije "višenamenski" automobil, koliko god je to moguće, za što manje novca...
Prevoz većih komada prtljaga rešava se praktičnošću "hečbeka" koji zahvaljujući petim vratima i asimetričnom obaranju naslonima zadnje klupe može da "obavi posao".
Zato smo sa zanimanjem na višednevni test uzeli novi "hjundai i20" koji je sada skrojen po takozvanoj "Fluidic Sculpture 2.0".

'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

Ova nova "Hjundaijeva" filozofija dizajna, objašnjavaju u ovoj kompaniji naglašena je dinamičkim, spuštenim svetlima i preciozno oblikovanim površinama.
Automobil je tek nešto duži od četiri metra. Teško da od tih dimenzija možemo da očekujemo neki veći komfor, ali u "Hjundaiju" kažu da su i taj problem rešili. Podsećaju daje međuosovinski prostor skoro 2,6 metara!

'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

- Po našem mišljenju prostor nije luksuz.Zato smo uspeli da "i20" u svojoj klasi pruža najviše prostora za noge sa dovoljno komfora za pet odraslih putnika - kažu u "Hjundaiju".

Proveravamo brojke:Prostor za noge napred 1.098 mm, Nazad 794 mm.Prostor za ramena 1.386 mm napred i 1.360 mm nazad. Prostor za bedra 1.301 mm napred i 1.252 mm nazad.
Prtljažnik je solidnih 326 litara a obaranjem naslona zadnjih sediša (deljivo 60:40) dobija je čak 1042 litra korisnog prostora.

'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

Pored klasične "kasete za rukavice", kakav je uobičajeni naziv za skladišni prostor ispred suvozača, tu je još nekoliko mesta za odlaganje sitnica što takođe doprinosi boljem komforu. Između prednjih sedišta su dizajneri smestili praktičan držač za dve čaše, konzerve, manje plastične boce. U pregradi prednjih vrata ima dovoljno prostora da se smeste boce od 1,5 liatara. U pregradama zadnjih vrata nešto manje - od jedne litre.

Dakle, prvi test, prostranosti "hjundai i20" je sa uspehom prošao na našem "skeneru", jasno uzimajući u obzir svoju klasu.

Veoma bitna, a trebalo bi da bude svakako najvažnija osobina vozila prilikom kupovine je bezbednost.

U standardnom paketu opreme "i20" ima ABS (sistem protiv blokiranja točkova), ESP (elektronsku kontrolu stabilnosti), VSM sistem za upavljanje stabilnosti vozila), HAC (sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici), TPMS (sistem kontrole pritiska u pneumaticima), električne predzatezače pojaseva,. Tu su vazdušni jastuci za vozača i suvozača.Bočni vazdušni jastuci i bočne vazdušne zavese. Ukupno šest vazdušnih jastuka.

'Hundai i20': Praktičan, prostran i ekonomičan

Nije zanemarljiv ni sistem ESS koji prilikom naglog kočenja aktivira zadnje signalna svetla kako bi smanjila mogućnost od naletanja vozila iza.

Čim vozilo krene vrata će se automatski zaključati. U sčučaju sudara automatski se otključavaju sva vrata. Naravno tu su i kopče (ISOFIX) za dečja sedišta...
Veliki centralni tač-skrin ekran od sedam inča ima i kameru za vožnju unazad što dodatno olakšava, uz sistem senzora, parkiranje.

"Hjundai" je naravno mislio i na one kojima je "konekcija" stvar bez koje ne mogu da zamisle automobil. I tu je odgovor sasvim adekvatan zahtevima. Povezivanje smartfona je lako i jednostavno baš kao i rukovanje (komande su i na volanu i na tač skrinu), pa je telefoniranje, korišćenje navigacije izuzetno olakšano.
"Hjundai" je ponudio i mnoštvo opcija. Od izbora boja do naplataka. Pa ko želi da uradi personalizaciju vozila veoma lako to može da uradi, rekli bi smo, po prihvatljivim cenama.

Naravno, da bi odgovorio i sve strožijim ekološkim zahtevima "Hjundai" je morao da ugradi i nove, savremene motore koji ispunjavaju poslednje "Eko-evropske" standarde.
Izbor je pao na 1,2 litarski benzinski motor sa 84 KS. On uparen sa manuelnim petostepenim menjačem, posao obavlja sasvim zadovoljavajuće.

Početna cena (paket opreme "komfort" ) je 10.490 evra. Sledeći nivo "stajl" (koji ima i zadnju kameru sa dinamičnim navođenjem, senzore, prednja svetla za maglu, kožom obložen volan i ručicu menjača) košta 11.390 evra a "top" ponuda sa "premijum" paketom opreme je 12.190 evra.

TEHNIČKI PODACI

DUŽINA:4.035 mm
ŠIRINA.1.734 mm
VISINA:1.474 mm
MEĐUOSOVISKO RASTOJANjE.2.570 mm
PRTLjAŽNIK:326/1.042 Lit.
MASA:1.040 kg
MOTOR:1,2 MPI
ZAPREMINA.1,248 ccm
MAKSIMALNA SNAGA:84 KS
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:121 nm
0-100 km/č:13,1 sek.
MAKSIMALNA BRZINA.170 km/č
POTROŠNjA:Lit./100 km
GRAD:6,6
VAN GRADA:4,5
KOMBINOVANO:5,3
EMISIJA CO2.121 gram/km
ZAPREMINA REZERVOARA ZA GORIVO:50 lit.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak