Spor 'Erbasa' i 'Boinga' – predvorje novih trgovinskih ratova

Politika 07.10.2019 09:55
Spor 'Erbasa' i 'Boinga' – predvorje novih trgovinskih ratova


Posle odluke STO da da za pravo američkom proizvođaču aviona, Vašington uveo nove carine za evropske proizvodeSjedinjene Države i EU ušle su ove sedmice u novu, zaoštreniju fazu transatlantskih trgovinskih odnosa, nakon objave Vašingtona da će koliko 18. oktobra zavesti novi režim carina na robu uvezenu iz Evrope u vrednosti od oko 7,5 milijardi dolara. Američka odluka da najavi nove namete Evropljanima usledila je nakon objavljivanja presude arbitražnog tela Svetske trgovinske organizacije (STO) u 15 godina dugoj parnici „Boinga” protiv „Erbasa”. Naime, koliko u sredu, arbitraža STO (sa sedištem u Ženevi), procenila je da SAD imaju pravo da EU razrežu nove uvozne tarife (na široku paletu roba), zato što je Evropa godinama „nezakonito dotirala ’Erbas’”.

Koliko od 18. oktobra, evropski avioni na američkom tržištu poskupeće za 10 odsto, dok će istog dana s one strane Atlantika 25 odsto postati skuplji irski i škotski viski, džemperi od kašmira, britanska posteljina, alatke, svinjetina, raznorazni sirevi, jogurt, puter, sušeno voće. Većina evropskih proizvoda na udaru novih američkih carina poreklom je inače iz četiri države – nosilaca proizvodnje Erbasa.

„Ovo je velika pobeda za SAD”, istakao je američki predsednik Donald Tramp nakon objavljivanja odluke arbitraže STO.

Evropljani istovremeno, ne kriju gorčinu.

„Američka odluka je kratkovida i kontraproduktivna, doneće štetu biznisu i građanima sa obe strane Atlantika, oštetiće lance snabdevanja globalne avio-industrije u delikatnim vremenima”, ocenila je Sesilija Malmstrem, odlazeći EU komesar za trgovinu.

Malmstremova pri tom nije precizirala na šta tačno misli pod  „delikatnim vremenima”.

Inače, završna faza basnoslovnog parničenja „Boinga” i „Erbasa” odvija se u trenutku kada dva globalno dominantna proizvođača civilnih aviona upravo dobijaju ozbiljnog konkurenta u kineskom „Komaku” (Kineska korporacija za proizvodnju komercijalnih aviona). Koliko do kraja godine „Komak” planira da počne s izgradnjom prvih širokotrupnih C-919 aviona, koji su direktna konkurencija „Boingovom” 737 maks-8 i „Erbasu” 320, prenelo je Blumberg.

U međuvremenu, sudsko preganjanje dva zapadna tandema: Vašington–Boing i Brisel–Erbas, daleko je od završetka.

Naime, koliko 2004. godine, iza američke tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv EU i „Erbasa” (usledila pošto je broj narudžbina za avione iz Tuluza premašio broj naručenih u Čikagu) i Evropljani su presavili tabak. Usledila je identična tužba EU protiv Amerike i „Boinga” pred Svetskom trgovinskom organizacijom. Vašington je svakojako dotirao „Boing”, tvrde već 15 godina Evropljani. Budući da su ovom sporu SAD prve podnele tužbu, prve su i dobile presudu ove sedmice. Presuda STO po tužbenom zahtevu EU – prema zvaničnim procenama – očekuje se „negde početkom iduće godine”. U iščekivanju te presude STO, Evropljani su već sastavili poduži spisak američkih roba (u vrednosti od oko 20 milijardi evra) koje planiraju da dodatno carine čim stigle odluka arbitraže iz Ženeve.

Kako stvari sada stoje, ta presuda, po tužbi „EU–Erbas” protiv tima „SAD–Boing”, i nije sasvim izvesna.

Naime, koliko 10. decembra ove godine, tročlano apelaciono telo STO prestaće sa radom ukoliko dva nova kandidata u međuvremenu ne budu imenovana i postavljena. U međuvremenu, SAD su blokirale pokušaje EU da obnovi sastav apelacionog tela STO, navodi portal „Juroaktiv” iz Brisela. Po mišljenju Vašingtona, Svetska trgovinska organizacija je zrela za ozbiljne reforme, među kojima odabir članova apelacionog tela, kao i opseg njegovih ovlašćenja, predstavlja tek jednu od stavki.

Povodom mandata STO i apelacionog tela, Evropljani su u međuvremenu već na nogama.

„Svetska trgovinska organizacija je u kritičnoj situaciji”, ocenio je Vile Skinari, finski ministar za razvoj i trgovinu nakon nedavne evropske debate u Helsinkiju o toj temi.

Neizvesni ishod spora „SAD i Boing” protiv „EU i Erbasa” otvara novi front globalnih trgovinskih neizvesnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak