Rezultati izbora na KiM: Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

Mondo 07.10.2019 08:29
Rezultati izbora na KiM: Haradinaj i Veselji idu u opoziciju


Prema preliminarnim rezultatima izbora na KiM, pobedu je odnelo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dok Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji odlaze u opoziciju.Na osnovu 94,6 odsto obrađenog materijala, na kosovskim izborima vodi "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija sa 25,71 odsto.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe sa 25,04 odsto, treća je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija sa 21,26 odsto.

Haradinajeva Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije osvojila je 11,57 odsto glasova birača, a ostale stranke su dobile manje od pet procenata.

Srpska lista osvojila je svih 10 zagarantovanih mandata.

Na izborima se glasalo za 120 poslaničkih mesta, od čega je 20 zagarantovano manjinama, a od tog broja 10 pripada predstavnicima Srba.

Haradinaj priznao poraz

Lider koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj prvi se večeras pojavio u javnosti posle zatvaranja birališta na Kosovu i priznao poraz na parlamentarnim izborima, prenosi Kljan Kosova.

Haradinaj je naveo uspon svoje stranke, indirektno priznavši poraz, iako je pre izbora smatrao sebe pobednikom. „Alijansa ima porast, ali teško je dati tačan rezultat“, rekao je Haradinaj.

Zvaničnici njegove stranke i drugi koalicioni partner pre izbora bili uvereni da će njihova koalicija pobediti na izborima. Prema trenutnim prognozama i izlaznim anketama, koalicija ABK i SDP je na oko 10 odsto glasova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak