'Oktoberfest' – osam miliona litara piva za šest miliona posetilaca

RTS 07.10.2019 01:22
'Oktoberfest' – osam miliona litara piva za šest miliona posetilaca


U Minhenu najveći svetski festival piva – 186. po redu „Oktoberfest“ broji poslednje ovogodišnje sate.To što je krigla piva ove godine koštala 11 evra i 80 centi, 30 centi više nego protekle godine, nije sprečilo više od šest miliona posetilaca da tokom 16 dana boravi u Minhenu, na najvećem svetskom festivalu piva.

Za nešto više od dve nedelje popilo se više od osam miliona litara piva, a zarada je, kažu, negde oko 100 miliona evra samo na pivu. Kada se saberu noćenja i sve ostalo što su gosti potrošili, dolazi se do cifre od 400 miliona evra, koliko je Minhen prihodovao.

Razlog zašto je ovaj festival toliko popularan u svetu verovatno leži u tome što 16 dana zabava traje od ranih jutarnjih sati, pa sve do uveče. U tradicionalnim bavarskim nošnjama dolaze i muškarci i žene. Pije se pivo koje su nemačke pivare specijalno pripremile za ovaj festival. Uz to neizbežno idu i pereci i minhenske kobasice, te pečena piletina i pečeni bademi.

Prema preliminarnim procenama, pojelo se više od 200 hiljada pari kobasica, oko 175 hiljada komada kolenica, oko 440 hiljada komada piletine, a svi posetioci su ostavili više od hiljadu tona smeća.

Zanimljivo je da posle „Oktoberfesta" ostane čak 70 tona razbijenih krigli.

Nemci ne bi bili to što jesu da već sada nisu zakazali naredni Festival, 187. po redu, koji će biti od 19. septembra do 4. oktobra naredne godine. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak