Banke od sutra koriste novu kamatnu stopu

Radio 021 03.10.2019 20:21
Banke od sutra koriste novu kamatnu stopu


Od sutra će evropske banke primenjivati novu prekonoćnu kamatnu stopu €STR umesto dosadašnje stope EONIA, dok će se kamatna Euribor u kojoj je indeksiran veliki broj domaćih kredita, zasad isto izračunavati jer je reforma još uvek u toku, kazali su za Novu ekonomiju u Narodnoj banci Srbije."Narodna banka Srbije aktivno prati proces reforme kamatnih stopa u svetu, pri čemu se sa posebnim fokusom prate reforme koje se odvijaju na području evrozone, kao ekonomske oblasti sa kojom je Republika Srbija značajno povezana. Reforma EURIBOR-a je još uvek u toku i NBS pažljivo prati sva dešavanja", kazali su u NBS za Novu ekonomiju.
 
STR (Euro Short-Term Rate) je stopa koja govori koliko evropska banka mora da plati kada se zadužuje prekonoćno kod različitih finansijskih ugovornih strana, a da pri tom ne mora da ponudi kolateral odnosno obezbeđenje.
 
Euribor je kamatna stopa po kojoj prvoklasne banke međusobno pozajmljuju depozite u evrima. U Srbiji banke koriste EURIBOR kao referentnu kamatnu stopu, tj. kao osnovicu u strukturi nominalne kamatne stope pri obračunu kamatnih stopa na kredite koji su indeksirani evrima. Najčešće su u ponudi tromesečni i šestomesečni EURIBOR, a njihova vrednost se obračunava dnevno. 
 
Prema podacima NBS, u Srbiji je trećina plasmana vezana za ovu kamatnu stopu što znači da su buduće izmene u izračunavanju ove stope jako važne za veliki broj klijenata u Srbiji.
 
NBS podseća da je Međunarodna organizacija komisija za hartije od vrednosti - IOSCO (International Organisation of Securities Commissions), 2013. godine je objavila Principe finansijskih benchmark-a, s ciljem da smanji mogućnost manipulacije repernim kamatnim stopama, što se ranije dešavalo. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak