Ko je žena "teška" 36,1 milijardu $? Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo

B92 03.10.2019 18:55
Ko je žena "teška" 36,1 milijardu $? Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo


Mekenzi Bezos (48), bila je 25 godina u braku s osnivačem Amazona Džefom Bezosom.Davne 1996. godine delila je svoju kancelariju s mlađim radnikom u prostoru koji je ujedno bio i kuhinja kompanije.

Radila je 12 sati dnevno u računovodstvu Amazona, a noću bi se uputila u skladište kako bi pakovala narudžbine. 

 Mekenzi je žena koja je učestvovala u transformaciji male onlajn knjižare u moćnog diva i kompaniju čija je vrednost procenjena na više od milijardu dolara.

Iako nikada nije volela da bude u centru pažnje, razvod od Džefa šokirao je mnoge.

Roditelji četvoro dece potpisali su razvod u julu, a Mekenzi je dobila 25 odsto deonica u Amazonu. Taj udeo trenutno vredi 36,1 milijardu dolara, što je dovoljno da se plasira na 15. mesto Forbesove liste.

"Trebalo je da dobije 50 odsto. Ipak je bila ravnopravan partner nakon osnivanja kompanije", rekao je Nik Hanauer, jedan od prvih ulagača Amazona.

Forbes je pokušao da dođe do podataka o ovoj ženi pa su kontaktirali stotine njenih prijatelja i bivših kolega. Oni su im dali prilično nejasnu sliku ove nesumnjivo talentovane žene koja voli svoju privatnost. Otkrili su da se tiho isticala u svakoj fazi svog života.

Mekenzi je odrasla u San Francisku, kao srednje dete. Sa šest godina napisala je knjigu na 142 stranice zvanu "The Book Worm". Roditelji su je poslali u Hočkis, internat u Konektikatu, gde je i maturirala.

Studirala je na Kembridžu, zatim na Prinstonu, gde je i diplomirala. Njena mentorka za diplomski rad bila je nobelovka Toni Morison.

Njeni profesori tvrde kako je uvek bila lepo raspoložena, ali i da je bila veoma tiha.

Nakon što je diplomirala zaposlila se u fondu D.E. Shaw, gde je započela druženje s Džefom Bezosom. Ona je u stvaranje kompanije Amazon bila uključena od samog početka i učinila je sve što je znala za ovu firmu.

Iz firme se povukla 1997. godine. Poslednjih dvadesetak godina njenog života javnosti su potpuna nepoznanica.

Ko je žena "teška" 36,1 milijardu $? Milijarder je ostavio zbog starije i dao joj bogatstvo

Godine 2018. ona i Džef izdvojili su dve milijarde dolara za borbu protiv beskućništva i podršku neprofitnim predškolskim ustanovama. U julu, nakon što se njihov razvod bližio kraju, kazala je da će posle razvoda pola svog bogatstva donirati u humanitarne svrhe. Ali, nije rekla kome će dati novac.

Džef je zatražio razvod od nje nakon što je ušao u u vezu s Loren Sančez, koja je tada, takođe bila udata.

Loren je 49-godišnjakinja i ima troje dece iz braka i prethodne veze. Bila je jedna od voditeljki jutarnjeg šoua "Dobar dan LA" na Fox 11.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak