Taksisti ne odustaju, pauza samo za vikend, od ponedeljka protesti i u NS i NIšu

B92 03.10.2019 18:51
Taksisti ne odustaju, pauza samo za vikend, od ponedeljka protesti i u NS i NIšu


Beogradski taksisti štrajkovali su četvrti dan zaredom. Protest su završili okupljanjem ispred Vlade Srbije, formiranjem kolone duž Nemanjine ulice.Oko 14 časova ponovo je bio blokiran širi centar Beograda - od Slavije do Savskog trga, deo oko Trga Nikole Pašića, Takovska, Kneza Miloša, deo Bulevara kralja Aleksandra, potez ka Terazijskom tunelu...

Kako su taksisti najavili, protest će biti nastavljen i sutra u istom terminu od 13 do 15 časova, a protestne vožnje krenuće, kao i do sada, sa četiri lokacija - Obrenovački put (Čukarica), Blok 70 (Novi Beograd), bivša hala "Pionir" (Palilula) i Kumodraška ulica (Voždovac).

 Kao i prethodna tri dana, i danas su taksisti započeli protest okupljanjem u 12 časova na te četiri lokacije.

Protest neće biti organizovan tokom vikenda, kako su ranije najavili, a nastaviće se od ponedeljka, iako je za tada zakazana poseta turskog predsednika Redžepa Erdogana.

Predsednik Udruženja taksista Aleksandar Bijelić kazao je da će se videti kakav će režim i satnica protesta u ponedeljak biti, kao i da li će se menjati trasa protestne vožnje.

Najavljeno je i da će se protesti taksista od ponedeljka održavati i u Nišu i Novom Sadu.

Taksisti protestuju zbog, kako kažu, selektivnog sprovodjenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ranije danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je Vlada Srbije otvorena za razgovor sa predstavnicima taksi udruženja kako bi se problem što pre rešio i kako gradjani Beograda ne bi trpeli zbog svakodnevnih blokada centralnih ulica.

"Predsednica Vlade Ana Brnabić juče je sasvim jasno rekla da je prioritet, u ovom slučaju, interes Beogradjanki i Beogradjana i da je Vlada uvek otvorena za dijalog. Takodje, ukazali smo i na, rekao bih, neargumentovane kritike u vezi sa zakonom koji reguliše registraciju udruženja, imajući u vidu da je prethodnih dana izvršena jedna teza koja ne stoji u zakonu", rekao je Ružić.

On je podsetio da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije zaduženo za registrovanje udruženja, već da to od 2011. godine radi Agencija za privredne registre, dodajući da Ministarstvo samo u drugom stepenu može da vrši inspekcijski nadzor u delu upisa u Registar udruženja, ali ne u delu obavljanja delatnosti.

 U jednom trenutku tokom blokade u centru Beograda izbila je svađa između građana i taksista.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak