Kitarović: Hrvatska nije region i nije neka mala država

Politika 03.10.2019 13:51
Kitarović: Hrvatska nije region i nije neka mala država


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je zvanično ušla u trku za drugi predsednički mandat, poručila je da Hrvatska nije neka mala zemlja, da se na tu državu u svetu gleda bolje nego ikad, da Hrvatska nije region, već da pripada Evropi i Mediteranu.„Hrvatska nije region, Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara s drugima! Ponosno i istrajno nastaviću da radim i na lobiranju za Hrvatsku kod svetskih lidera i unutar međunarodnih organizacija radi zaštite i predstavljanja hrvatskih državnih i nacionalnih interesa”, kazala je Grabar Kitarović.

Precizirala je da je u međunarodnom pozicioniranju, Hrvatskoj mesto u Srednjoj Evropi i na Mediteranu, a politički u okviru evroatlantskih integracija.

„Takvoj poziciji Hrvatske aktivno sam pridonela kroz brojne političke sastanke i inicijativu Triju mora”, rekla je Grabar Kitarović i istakla da Hrvatska nije neka „mala zemlja”,

Upravo je vera u Hrvatsku je, istakla je Grabar Kitarović, glavni razlog zašto se ponovo kandiduje.

„Vera nas je sačuvala u najtežim trenucima i dovela nas je do slobode, a sloboda nam sada daje mogućnost da gradim svoju domovinu onakvom kakvom je svi želimo - uspešnijom i boljom”, poručila je.

I zato je, kaže, odlučna da istraje u promovisanju tih vrednosti koje nas okupljaju, a ne razdvajaju.

„Želim da nakon trideset godina moderne Hrvatske i četvrt veka od slavnih pobeda u Domovinskom ratu, ponosni samosvesno gledamo u budućnost, svesni svoje vrednosti, postignuća i sopstvene odgovornosti prema opštem dobru.

Poručila je i da će I u narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljati hrvatsku državu i sve hrvatske ljude.

Zato što, kako je kazala, veruje u Hrvatsku.

„Odlučna sam u drugom mandatu čvrsto da vodim Hrvatsku u aktuelnoj međunarodnoj politici. Hrvatska je sloboda teško izborena i zato smo dužni onima koji su za nju dali sve i onima koji tek dolaze, u kojoj će svaki hrvatski čovek živeti dostojanstveno. Hrvatska po meri čoveka to je moj cilj to je moja dužnost, to je dužnost svih nas”, rekla je Kitarović u obraćanju medijima na konferenciji na kojoj pitanja novinara nisu bila dozvoljena.

Rekla je da je bila i da ostaje predsednica vanstranačkih i ideoloških pobeda.

„Uvek sam podsticala veru u bolju budućnost”, rekla je aktuelna predsednica i dodala da predsednik mora biti garant osnovnih načela, demokratske države.

Njen predizborni slogan u izbornoj kampanji će biti „Predsednica - zato što verujem u Hrvatsku”.

„Uporno lobiram za Hrvatsku. Želim posebno da istaknem da se Hrvatsku danas zna. Danas se Hrvatska u svetu gleda bolje nego ikada dosad. Radila sam ne samo na podizanju međunarodne prepoznatljivosti naše države već i na produbljivanju veza s najjačim svetskim liderima”, rekla je.

Kitarović je rekla da će se založiti hrvatski identitet, te da je reč o opstanku hrvatskog naroda.

„Imali smo vekovima snage opstati na našem tlu, odbranili smo od velikosprske agrseije, a sad moramo

obnoviti vitalnost naše nacije”, navela je.

Veći deo obraćanja posvetila onome što je učinila za Hrvatsku tokom proteklih pet godina, posebno istakavši da je svesna potrebe organizovane promocije pozitivne slike o Hrvatskoj u svetu, da je predložila konkretne mere za brendiranja Hrvatske.

„Odluku objavljujem u želji da nastavljamo put zajedništva i bolje Hrvatske”, rekla je Grabar Kitarović, zahvalivši se hrvatskim građanima koji su joj dali podršku i naravno HDZ-u, njenoj matičnoj stranci bez koje, kako je rekla ne bi bila predsednica i koja je omogućila novi predsednički mandat.

Kitarović, koja je u sedištu Matice hrvatske došla u pratnji supruga, istakla je da je u prvi mandat ušla s verom u velik potencijal Hrvatske kao snažne i ponosne države, koja može i treba suvereno da kreira svoj razvoj, napredujući prema najrazvijenijim evropskim državama. „Države koja može da da još veći doprinos rešavanju zajednickih evropskih i svetskih problema”, rekla je.

U daljem izlaganju, često prekidanim aplauzom, Kitarović je rekla da je uvek ponosno nosila boje hrvatskoga grba i promovisala domovinu.

Najavila je da će detaljan program za svoj novi mandat predstaviti uoči predizborne kampanje, a danas je kao važno istakla očuvanje hrvatske porodice, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta.

Obratila se i hrvatskim veteranima, rekavši da ono što su oni „srcem, životima i oružjem branili”, danas svi zajedno moraju čuvati i na tim temeljima nastaviti gradnju države.

Kao predsednica i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Hrvatske nastaviće, obećala je, da će raditi na bezbednosti hrvatske države i državljana.

„Snažne, dobro opremljene i časnim ciljevima vođene, Hrvatska vojska i policija, garant su bezbednosti hrvatske državne granice i hrvatskog državne teritorije. Nastaviću da podstičem daljnje opremanje i štititi ulogu i dostojanstvo Hrvatske vojske i hrvatske policije. Hrvatska vojska treba biti u svakom delu naše domovine kao faktor razvoja, garant bezbenosti i pouzdan partner u NATO-u”, poručila je hrvatska predsednica, prenosi Tanjug.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak