Građani taoci taksista

Politika 03.10.2019 13:49
Građani taoci taksista


Taksisti tvrde da im je MUP izdao dozvolu za višednevno okupljanje, a MUP to juče nije potvrdio našem listuAko se neko svojski trudi da se zameri Beograđanima to su poslednjih dana taksisti. Koliko god tvrdili da im to nije namera, ozbiljno remete svakodnevicu žitelja glavnog grada. Već tri dana u poslepodnevnim satima oni, iako ne blokiraju u potpunosti gradske ulice, ipak uspešno parališu Kneza Miloša, Nemanjinu, Slaviju, Trg Nikole Pašića, Takovsku... Iako to čine kako bi se sa taksi tržišta proterala konkurencija koju smatraju nelojalnom, jedini taoci ove blokade su Beograđani.

I juče su bezuspešno u centru čekali autobuse, trolejbuse i tramvaje. Stajališta su bila krcata izmučenim putnicima, a javnih vozila ni na vidiku. Ako nadležne u gradu zanima kako bi izgledala Kralja Milana kada bi se pretvorila u pešačku zonu, to su takođe juče mogli da vide. Na kolovozu ove ulice tek pokoje vozilo, a na trotoarima mnoštvo građana. Nekoliko desetina metara dalje, u Kneza Miloša, kao i prethodnih dana i juče je u trakama ka Nemanjinoj bila nepregledna kolona parkiranih taksista.

Kao i pešaci, koji sve više gunđaju na ovakvo ponašanje taksista, ni vozači nisu mnogo bolje volje. Deo traka u Kneza Miloša jeste bio slobodan, ali su one bile puste. Automobili su zaobilazili u širokom luku ovu ulicu jer su znali da ih i u Takovskoj i u Nemanjinoj čeka isti čep. Koliko građani trpe zbog nezadovoljstva taksi esnafa, i dalje ubedljivo najbolje svedoči Trg Nikole Pašića. U njemu su trake ka Bulevaru kralja Aleksandra bile slobodne, ali mala je vajda bila od toga jer su se na tom delu neprestano stvarali čepovi. Pojedini autobusi primali su putnike kod Pionirskog parka, ali to nije bilo dovoljno da se prevezu svi koji su želeli da se izvuku iz saobraćajnog haosa u centru.

Vlasnici TH tablica ne haju za to. Naprotiv, oni za naredne dane čak najavljuju da će blokirati i mostove, koji su i inače u redovnim okolnostima uska saobraćajna grla glavnog grada.

Taksisti tvrde da im je MUP izdao dozvolu za višednevno okupljanje, a Beograđani i dalje ne mogu da veruju da je MUP aminovao nesnosne blokade grada. U MUP-u po običaju, nisu odgovorili direktno u vezi sa izdavanjem dozvole, već su nas uputili na Zakon o javnim okupljanjima. U njemu piše da se „okupljanja na otvorenom prostoru prijavljuju MUP-u”. Navodi se i da se „održavanje okupljanja prijavljuje podnošenjem pisane prijave najkasnije pet dana pre vremena određenog za početak okupljanja”.

Pitanja na temu blokade uputili smo i nadležnima u gradu, ali oni nisu odgovorili. Jedino su se u toku dana saopštenjem oglasili predstavnici Sekretarijata za inspekcijske poslove. Oni su naveli da su od početka primene izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju inspektori obavili 17 vanrednih inspekcijskih nadzora, koji uslugu prevoza pružaju posredstvom „Kar go” i „Kameo” mobilnih aplikacija, a nisu registrovani za taksi prevoz.

– Saobraćajni inspektori doneli su 17 rešenja o oduzimanju vozila, a Prekršajnom sudu podneto je 17 zahteva za pokretanje postupaka, Saobraćajna inspekcija je samo prva u nizu organa koji postupaju prema neregistrovanim subjektima za taksi prevoz, a rezultat tog postupanja zavisi od sinhronizovanog delovanja drugih nadležnih institucija – naglašava se u saopštenju.

Ružić: Udruženja registruje APR, a ne ja

Taksisti su za to što je omogućen prevoz putnika onima koji nemaju zvanične dozvole, a pre svega „Kar gou”, prethodnih dana direktno optužili pojedine ministre, među njima i Branka Ružića, zaduženog za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Prozvani ministar juče je naveo da je udruženje „Kar go” registrovala Agencija za privredne registre (APR), a ne njegovo ministarstvo.

– Ni ministarstvo, ni ja ne obavljamo registraciju udruženja. Država ima instrumente, mehanizme i radnu grupu da se dođe do održivog rešenja u ovom slučaju. Svi se borimo za vladavinu prava. Ali, u centru pažnje treba da budu Beograđani – naveo je Ružić, a prenosi Tanjug.

Brnabić: Razumem taksiste, ali građani nisu krivi

Premijerka Ana Brnabić razume zašto su taksisti nezadovoljni, ali je naglasila da blokada grada nije način da se problem reši. Kako je dodala, građani nisu krivi i ne bi smeli da trpe.

– Vlada je otvorena za razgovor, da vidimo kako možemo da rešimo probleme – bila je izričita premijerka.

Guberinić: „Kar gou” su se obratili pošteni taksisti

Direktor kompanije „Kar go” Vuk Guberinić juče je naglasio da su se njima obratili „pošteni taksisti, koji nisu deo taksi kartela i ne žele da maltretiraju građane” i zamolili ih, kao IT kompaniju, da naprave „aplikaciju za poštene taksiste”.

– Nisu svi taksisti isti. Ima i onih koji neće da protestuju, koji plaćaju poreze i koji hoće da rade – dodao je Guberinić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak