EU odobrila pripremne mere za Bregzit

Politika 03.10.2019 13:47
EU odobrila pripremne mere za Bregzit


Evropska unija je odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u evropskom bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je danas da će te mere obezbediti da oni koji izgube posao zbog tvrdog Bregzita ne budu iznevereni.

Finska trenutno predsedava Evropskom unijom, podseća AP.

Mere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao kao rezultat velikih strukturnih promena u obrascima svetske trgovine, prenosi Tanjug.

Bregzit bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagodavanje globalizaciji.

„Solidarnost je osnovna vrednost EU i moramo se pobrinuti da u slučaju velikih ekonomskih poremećaja nikoga ne zaboravimo'', rekao je Haraka.

EU je saopštila da će bilo kakav predlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno proveriri pre nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

Evropska komisija je navela u saopštenju da će kada dobije predlog proveriti njegovu objektivnost u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Severne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica.

Predsednik EK Žan-Klod Junker trebalo bi da razgovara sa Džonsonom popodne, a planirani su i tehnički razgovori dve strane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak