Glasovi kosovske dijaspore nisu u CIK-u, moguća manipulacija

RTV 03.10.2019 12:19
Glasovi kosovske dijaspore nisu u CIK-u, moguća manipulacija


Još četiri dana ostala su do vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji. Nakon upozorenja predsednika Vučića na izborne manipulacije i pritiske na Srpsku listu, mogućnost zloupotrebe na izborima ne isključuju ni politički analitičari u Prištini.U prilog tome navode da su već nedelju dana neki glasovi dijaspore, njih gotovo 2 hiljade, stigli na Kosovo, smešteni u Ministarstvu infrastrukture, a ne u Centralnoj izbornoj komisiji, gde bi trebalo da budu. Nakon odluke Prištine da se predstavnicima države Srbije zabranjuje da na bilo koji način učestvuju u predizbornoj kampanji, danas je sprečen ulazak i pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušici Nikolić. U srpskim opštinama pravo glasa na nedeljnim izborima imaće 117 hiljada 808 glasača. 

Jedan broj glasova albanske dijaspore na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, koji će biti održani 6. oktobra, stigao je u Prištinu još pre nedelju dana, ali se ne nalaze u CIK-u, što navodi na sumnju da bi se njima moglo manpulisati, piše prištinski portal Zeri.

Pozivajući se na mišljenje stručnjaka, Zeri piše da će izborni rezultati biti tesni i da će ih upravo odrediti "manipulisani glasovi dijaspore". Inače, dijaspora ima još četiri dana za glasanje na predstojećim izborima. Od 35.000 Albanaca u dijaspori, navodi se, do sada je stiglo oko 2.000 glasova i oni se čuvaju u Ministarstvu infrastrukture, a ne u CIK-u. Razlog tome je, tvrde u CIK-u, nedostatak prostora u toj instituciji.

Bivši čelnici CIK-a i političari, međutim, tvrde da CIK ima dovoljno prostora, piše ovaj medij. Oni, ukazuje se, ističu da čuvanje glasačkih listića dijaspore u pomenutom ministarstvu otvara prostor za sumnju i stvara neizvesnost u javnosti.

Može se, kažu, steći utisak da ti glasovi nemaju isti značaj kao glasovi građana tzv. Kosova. Čak je, prema rečima tih stručnjaka čije mišljenje prenosi Zeri, vrlo verovatno da bi tesni izborni rezultat mogao da bude izmanipulisan upravo glasovima dijaspore.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak