SAD dobile 'zeleno svetlo' STO za uvođenje tarifa Evropi

RTV 03.10.2019 12:14
SAD dobile 'zeleno svetlo' STO za uvođenje tarifa Evropi


Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je danas zahtev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrednu evropsku robu, zbog, kako je saopšteno, nazakonitih subvencija koje su evropske vlade dodelile proizvođaču aviona Erbasu.Zvanični Vašington je ranije saopštio da želi da uvede tarife u visini do 100 odsto na 11,2 milijarde dolara vredan godišnji izvoz evropskih proizvoda u SAD, podseća američka mreža CNBC.

U hitnoj reakciji na presudu STO, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je istakla da bi nove tarife SAD bile "kratkovide i kontraproduktivne".

Malmstremova je poručila da su i EU i SAD krive za subvencionisanje Erbasa i Boinga, i da će "međusobno nametanje kontramera" samo naneti štetu preduzećima i ljudima s obe strane Atlantika.

EU je saopštila da želi novi režim kada je reč o subvencijama u avio-industriji i da želi da postigne dogovor sa Vašingtonom. Ipak, Malmstremova je u svojoj izjavi poručila da su kontratarife i dalje "na stolu".

"Ukoliko SAD odluče da uvedu mere koje je odobrila STO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto", rekla je Malmstrem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak