Vučić u Pragu na Samitu Višegradske grupe

B92 03.10.2019 08:18
Vučić u Pragu na Samitu Višegradske grupe


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Češkoj, gde će učestvovati na Samitu Višegradske grupe (V4).Sastanku Samita Višegradske grupe u Pragu prisustvovaće i predsednica Slovačke Republike Zuzana Čaputova, predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednik Republike Poljske Andžej Duda i predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Vučić će učestvovati na samitu na poziv češkog predsednika Miloša Zemana, koji je pre dve sedmice boravio u poseti Beogradu. 

 Predsednik Srbije će učestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Čaputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

U Pragu se ističe da su se zemlje Višegradske grupe posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak