Stiže zahlađenje: Večeras kiša i drastičan pad temperature, a na planinama je moguć sneg

Blic 02.10.2019 21:11
Stiže zahlađenje: Večeras kiša i drastičan pad temperature, a na planinama je moguć sneg


Nakon toplih dana s temperaturama koje su dostizale 29. podeok, sledi zahlađenje praćeno kišom, jakim vetrom i drastičnim padom temperature. Hladan talas će pojedine delove Srbije da zahvati već večeras.Prema najavama meteorologa, temperatura će biti u proseku niža za 10 stepeni.

- Do same promene doći će u toku noći, a kiša će padati do podneva sledećeg dana. Temperatura će pasti do 13, eventualno 14 stepeni u najtoplijem delu dana - kaže za "Blic" Marko Čubrilo, profesor geografije i veliki zaljubljenik u meteorologiju.

Prema njegovim rečima, ovakve prognoze su normalne i očekivane za ovo doba godine, te će jutarnje temperature biti oko sedam do devet stepeni Celzijusa.

Prognoza 

"Hladan front u toku pre podneva prelazi preko Alpa i kao posledica toga dolazi do početka razvijanja sekundarnog ciklona nad Jadranom", napisao je Čubrilo na svom Fejbuk profilu.

Na vrhu Kopaonika, kao i planinama iznad 1.300 metara nadmorske visine biće moguća i pojava snega tokom noći i u ranim jutarnjim satima.

Ipak, olakšavajuća okolnost je da će nakon sumornog četvrtka, uslediti opet sunčano, ali osetno hladnije vreme.

Četvrtak

U jutarnjim satima očekuje se hladno vreme sa kišom i temperaturom od sedam do maksimalnih 15 stepeni. Kiša će prestati nešto oko podneva kada se očekuje kratkotrajno razvredravanje. Na jugu zemlje prognozirane su nešto više temperature nego u severnom delu Srbije u najtoplijim delovima dana.

Prognoza vremena 

Petak

Uglavnom bez kiše u svim gradovima Srbije, nešto više temperature nego prethodnog dana do 17, eventualno 18 stepeni za jugu zemlje.

Vikend

- U subotu i nedelju pašće nešto veća količina kiše nego prethodnih dana. Međutim, obilnije padavine slede tek od početka naredne nedelje. Za vikend minimumi temperature iznosiće od jedan do devet, a maksimumi od 13 do 18 stepeni Celzijusa - priča Čubrilo.

Naredne nedelje očekuju nas prave jesenje temperature, praćene kišom i uglavnom jačim vetrom. Kretaće se do maksimalnih 12 do 13 stepeni Celzijusa. Kako prenose hrvatski mediji, polarna hladnoća stiže sa Arktika, koja je već krenula prema centralnoj Evropi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak