'Hemofarm' povukao ranitidin sa tržišta Srbije

RTS 30.09.2019 17:58
'Hemofarm' povukao ranitidin sa tržišta Srbije


Kompanija 'Hemofarm' saopštila je da je 'iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Republike Srbije', donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka ranitidina sa tržišta.Lek ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije "Hemofarm".

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija „Hemofarm“, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati.

Šta je lek ranitidin i čemu je namenjen? 

Lek ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i slično.

Na teritoriji Republike Srbije lek ranitidin nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Pacijenti koji su do sada koristili ranitidin, trebalo bi da se obrate svom lekaru.

Naime, na tržištu Srbije postoje lekovi iz iste grupe koji su odgovarajuća zamena za ranitidin, ali ne sadrže spornu supstancu NDMA.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak