Kolinda Grabar-Kitarović nema više podršku većine građana Hrvatske

N1info 30.09.2019 17:43
Kolinda Grabar-Kitarović nema više podršku većine građana Hrvatske


Štete li i koliko afere hrvatskim političarima? Kako se to odražava na njihove privatne rejtinge, posebno onih koji su pred odlukom da idu u nove izbore. Šta o radu predsednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u avgustu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje hrvatske agencije IPSOS.Predsednica za svoj rad nema više podršku većine građana. Njen rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava tek 38 odsto, dok 10 ne zna. To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad. Još je u junu, na primer, mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njen rad, ali i njih 46 odsto koji su mislili suprotno.

Njen prethodnik je za svoj rad, u isto vreme mandata 2014. godine, imao veću podršku. Rad Ive Josipovića tada je podržalo 60 odsto ispitanika, a nije ga podržalo 30.

Ko su najpopularniji, a ko najnepopularniji političari?

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan stav o njoj ima 50 procenata ispitanika, a njih 41 posto negativan. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 procentnih poena.

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod predsednice. Njegov rad odobrava 36 odsto ispitanika, a ne odobrava 55 posto. 

Andrej Plenković može računati na 34 odsto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 54 ne odobrava. Njegov se privatni rejting poslednja dva meseca popravio.

Božo Petrov može računati na 35 posto građana koji o njemu imaju pozitivan stav, a 47 odsto ima negativan stav.
Mislav Kolakušić, koga retko tamošnji birači vide u javnosti, trenutno ima 31 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.

I na kraju je Davor Bernardić koji je poslednjih meseci popravio rejting kod birača. U ovom trenutku ima podršku 30 odsto ispitanika koji odobravaju njegov rad, a ne odobrava njih 50 posto.

Ko su najpopularniji političari kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je predsednica, koja uživa podršku 86 odsto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima podršku od 80 procenata, a treći je na listi Milan Bandić s podrškom od 58 odsto.

Kod SDP-ovih birača na prvo mesto vratila se Anka Mrak Taritaš s podrškom od 73 posto, a tu je i Davor Bernardić s podrškom od 68 procenata, i na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto.

Napomena: 

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoletnih građana iz cele Hrvatske metodom privatnog anketiranja. Maksimalna greška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak