Danas slavimo Veru, Ljubav i Nadu

Telegraf 30.09.2019 16:35
Danas slavimo Veru, Ljubav i Nadu


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.Koliko puta ste čuli da se ljudi kunu u veru, nadu i ljubav, a možda niste ni znali da su one bile osobe za koje hrišćanstvo tvrdi da su stvarno postojale i u čiju slavu obeležavamo današnji dan.

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav živele su u Rimu u vreme cara Adrijana, koji je i naredio njihovo mučenje, a potom im izrekao i smrtnu kaznu.

Njih tri su još kao deca bile optužene zbog toga što su propovedale hrišćanstvo. Vera je u trenutku hapšenja imala samo 12, Nada 10, a Ljubav 8 godina. Mučitelji su ih tim redom najpre mučili, a potom i ubili jednu po jednu.

Po naredbi cara, Vera, Nada i Ljubav su najpre tučene, potom ubačene u vrelu smolu, a na kraju su im sečeni delovi tela pre nego što su bačene u oganj.

Predanje kaže da se njihova majka, Sofija, tri dana na grobu ćerki molila Bogu da je uzme. Bog ju je posle trećeg dana uzeo i odveo u rajsko naselje kod njene dece.

Danas obavezno zapalite sveću i pomolite se, a ove mučenice će vam poslati ljubav, veru i nadu u život!

Ovaj praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama, a veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko, makar i nečim skromnim, kao malim znakom pažnje. Nekada su i poljubac i lepa reč sasvim dovoljni.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak