Dačić: Priština na sve načine pokušava da omete pobedu Srpske liste

Insajder 30.09.2019 15:00
Dačić: Priština na sve načine pokušava da omete pobedu Srpske liste


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je izjavio da vlada u Prištini na sve načine pokušava da omete pobedu Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.Komentarišući zabranu spota Srpske liste u predizboznoj kampanji, on je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da je to neprimerena mera i da je svima jasno kakav stav Srbi na Kosovu, kao i svi građani Srbije imaju o nezavisnosti Kosova.

„Priština primenjuje pritiske, administrativne zabrane i dodatne metode, kao što je zabrana spota Srpske liste, kako bi Srbi na Kosovu bili sprečeni da glasaju u interesu svoje zemlje“, rekao je Dačić.

Kako je istakao, upravo se zbog različitog viđenja statusa Kosova i vodi dijalog Beograda i Prištine, kako bi se postigao dogovor koji je u interesu obe strane.

„Neprimerena je i zabrana boravka srpskim funkcionerima na Kosovu, to je mera koja se ne primenjuje nigde u Evropi“, rekao je Dačić i dodao da bi vlast u Prištini volela da ima „svoje Srbe“ koji bi glasali po njihovim željama.

Cilj Srbije je, po njegovim rečima, da je među članicama Ujedinjenih nacija, kojih je 193, manje od polovine onih koje priznaju nezavisnost Kosova i da je sve bliže ispunjenje tog cilja. 

Komisija za žalbe i prigovore kosovske Centralne izborne komisije (CIK) kaznila je Srpsku listu sa 30.000 evra zbog izbornog spota u kome se Kosovo predstavlja kao deo Srbije uz obrazloženje da se „Kosovo predstavlja kao deo Srbije“, kao i zbog „podsticanja na međuetničku mržnju“.

Prethodno je spot zbog teksta u kome se kaže: „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“ odbila da emituje Radio televizija Kosova.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak