Da li se Sebastijan Kurc vraća na vlast

RTS 30.09.2019 09:50
Da li se Sebastijan Kurc vraća na vlast


Doskorašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc na putu je povratka na vlast pošto je njegova Narodna partija pobedila na jučerašnjim vanrednim parlamentarnih izborima u Austriji, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 38,3 odsto glasova. Kurc kaže da će razgovarati sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu, za dobrobit Austrije.Austrijski konzervativci osvojili su najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima. Njihov 33-godišnji lider Sebastijan Kurc ponovo bi mogao da preuzme vlast. Ali, to neće biti lako. Biće primoran na teške pregovore.

Narodna stranka osvojila je 38 odsto glasova. Iako je to skoro šest odsto više nego pre dve godine, nedovoljno za formiranje vlade.

"Ovo je istorijski rezultat. Hvala našim biračima i pristalicama. To je znak ogromnog poverenja i daćemo sve od sebe da ga opravdamo. Sada građani moraju biti u središtu naše pažnje", rekao je Sebastijan Kurc, lider Narodne partije Austrije.

Socijaldemokrate, stranka levog centra, osvojila je drugo mesto i 22 odsto.

"To nije rezultat za koji smo se borili. Mislim da treba da priznamo da nismo zadovoljni. Vodili smo kampanju u teškim uslovima i zahvalni smo biračima koji su verovali u nas. Idemo dalje", kaže Pamela Rendi Vagner, predsednica Socijaldemokratske partije.

Partneri Sebastijana Kurca iz krajnje desnice, Slobodarska partija, najveći su gubitnici izbora. Deset odsto glasova manje nego pre dve godine. Osvojili su 17 procenata, posle korupcionaškog skandala u maju, poznatog kao "Ibica".

Odbacili su mogućnost ponovnog ulaska u vladu s Narodnom partijom. Lider te partije rekao je da će stranka biti u opoziciji i da nije zadovoljan izbornim rezultatom.

"Stranka treba da uči iz grešaka načinjenih u prošlosti i da se ponovo izgradi", rekao je Norbert Hofer. 

Većina analitičara odbacuje mogućnost široke koalicije sa socijaldemokratama. Kurc može da formira vlast i samo sa zelenima koji su osvojili 12 odsto glasova.

"Matematički je sve moguće, ali ne i u praksi. Sa desničarima će biti teško zbog skandala. Socijaldemokrate se, za sada, drže priče o koaliciji ali je velika koalicija tradicionalno nepopularna u Austriji. Zelena partija je pobednik i iznenađenje. Oni mogu doneti većinu, ali lider te partije je rekao da on ne može da zamisliti koaliciju sa partijom Sebastijana Kurca. Na kraju, ali ne manje važan je liberalni Neos koji nema dovoljno glasova", kaže Brita Hilpert, dopisnik ZDF-a iz Beča.

Predsedniku Narodne partije Sebastijanu Kurcu pobedu na izborima čestitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da veruje da će novi kancelar nastaviti da vodi Austriju čvrsto utemeljenim putem uspeha i napretka i da će politički odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Austrije biti sve bolji.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak