NOVA RAMPA IZ PRIŠTINE: Srpskim zvaničnicima zabranjen ulazak na Kosovo

Mondo 29.09.2019 15:31
NOVA RAMPA IZ PRIŠTINE: Srpskim zvaničnicima zabranjen ulazak na Kosovo


Samoproglašeno Kosovo je zabranio zvaničnicima Srbije da uđu na tu teritoriju kako ne bi učestvovali u kampanji na predstojećim izborima 6. oktobra.Lajmi.net prenosi da je Jetlir Ziberaj iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova saopštio da su ovu odluku kosovske vlasti donele "nakon pretnji zvaničnog Beograda zajednici kosovskih Srba".

"Beogradski zvaničnici ne mogu i neće im biti dozvoljeno da učestvuju u izborima na kosovskim izborima. Ni pretnje protiv zajednice kosovskih Srba iz Beograda neće se tolerisati", rekao je Ziberaj.

I pre ove zvanične potvrde, zvaničnicima iz Beograda je bila u poslednje vreme spuštena kosovska rampa, pa su sprečeni da uđu na teritoriju članovi Kancelarije Vlade Srbije za KiM, ili sa nje "proterani".

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaustavljen je u sredu na prelazu Jarinje i nije mu omogućen ulazak na Kosovo.

Petković se bio uputio na prvu predizbornu konvenciju Srpske liste u Leposaviću, gde je trebalo da održi govor u ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva pre dva dana su na putu od Raniluga ka Novom Brdu zaustavili prištinski policajci, i primorali ga da napusti južnu pokrajinu.

KANCELARIJA ZA KIM: PRIŠTINA NEMA PRAVO

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da kosovsko ministarstvo spoljnih poslva nema ovlašćenje "ni po jednom zakonu ili dogovoru iz Brisela" da predstavnicima Vlade Srbije zabrani ulazak na Kosovo.

"Ne može se aktom nijedne privremene institucije u Prištini pružiti legalno pokriće za maltretiranje kojem su proteklih dana bili izloženi predstavnici Kancelarije za Кosovo i Metohiju u nastojanju da budu sa svojim narodom", navodi se u saopštenju.

Kako piše, time su predstavnici Vlade sprečeni da "pruže podršku srpskom narodu" koji je, kako su ocenili, "permanentno žrtva političkog nasilja, kršenja ljudskih prava i nedemokratskog postupanja".

Oni su naveli i da je zabrinjavajuće ćutanje predstavnika medjunarodne zajednice u Prištini. "Ponavljamo da nema te zabrane i nasilja, ili novčane kazne, kojima Priština može obeshrabriti Srbe na Кosovu i sprečiti ih da glasaju za Srpsku listu 6. oktobra", dodaje se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak