KURC "RAZVALIO": Ubedljiva pobeda narodnjaka bivšeg premijera Austrije

Mondo 29.09.2019 21:29
KURC "RAZVALIO": Ubedljiva pobeda narodnjaka bivšeg premijera Austrije


Narodna partija Austrije (OVP) bivšeg premijera Sebastijana Kurca ostvarila je, prema rezultatima izlaznih anketa, ubedljivu pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji.OVP je, prema izlaznoj anketi koju je sprovela televizija Oe24 u saradnji sa agencijom Riserč afers, osvojila čak 37 odsto glasova, što je za 5,5 odsto više nego 2017. kada je osvojila 26,9 procenata.

Odmah po saopštavanju preliminarnih rezultata, Kurc je izrazio je veliku zavalnost glasačima i kazao da se sada stranke moraju okrenuti radu za dobrobit Austrije.

"Skinuti smo u maju sa vlasti, prošli četiri teška meseca, i danas su nas glasači ponovo vratili svojim glasovima", poručio je Kurc članstvu.

Kazao je da je OVP računala sa dobrim rezultatom na izborima, ali da nije očekivala ovakvu pobedu.

Prema njegovim rečima, ovo je istorijski rezultat, jer nikada nije bilo ovakve razlike između OVP kao prve, i drugih stranaka.

Najavio je da će, kao što je obećao tokom predizborne kampanja, voditi razgovore sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu.

FPO: IDEMO U OPOZICIJU

Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je najveći gubitnik današnjih izbora, nastaviće političko delovanje u opoziciji, najavio je generalni sekretar Harald Vilimski. Vilimski je, u izjavi za javni servis ORF, rekao da rezultat izbora smatra odbijanjem birača nastavku koalicije sa narodnjacima, i zahtev da FPO "krene iz početka".

Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 23 odsto glasova, što je za 3,90 odsto manje nego na prošlim izborima.

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), Pamela Rendi-Vagner, izrazila je večeras nezadoljstvo ishodom izbora jer ima najgori rezultat u posleratnoj istoriji Austrije.

"To nije rezultat za koji smo se borili i koji smo želeli. Mislim da treba da priznamo da nismo zadovoljni", rekla je Rendi-Vagner u obraćanju pristalicama.

Slobodarska partija (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, pala je za devet odsto, i osvojila je 17 procenata glasova.

U parlament se vraćaju Zeleni koji su ostvarili najveći skok sa plus 8,20 odsto glasova, i osvojili 12 procenata.

U novom sazivu parlamenta biće još Neos, koji je osvojio osam odsto, za 2,7 odsto više nego 2017.

Poslaničke klupe moraće da napuste poslanici liste "Sada" Petera Pilca, koji nisu prešli cenzus, jer su osvojili svega dva procenata.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc najavio je te izbore 18. maja posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka za ekstremno desničarsku Slobodarske partije Austrije (FPO) sa kojom je vladao od kraja 2017. godine.

Zbog "afere Ibica" Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Zemljom sa 8,8 miliona ljudi od tada upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak