U Novom Sadu otvoreno prvo dečije igralište koje finansira EU

RTV 26.09.2019 18:15
U Novom Sadu otvoreno prvo dečije igralište koje finansira EU


Danas je na Limanu, u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje, otvoreno obnovljeno dečije igralište koje sa milion evra finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.To je prvo igralište, od ukupno 27, koliko će biti izgrađeno ili rekonstruisano u 11 gradova i opština u Srbiji, a u okviru evropskog projekta obnove i poboljšanja uslova i bezbednosti dečijih igrališta, koji zajednički realizuju Delegacija EU, ministarstvo sporta i omladine i lokalne samouprave.

"Naš zadatak je da ulažemo u vaše detinjstvo, a vi treba nas odrasle da stalno podsećate na to šta su prave vrednosti. Mi, kad smo bili deca, nismo imali ovakva igrališta, ali sada kad smo velika deca, a nekada treba sačuvati dete u sebi, tu smo da vam obezbedimo mesto za vašu bezbedniju i lepšu igru", rekao je ambasador Delegacije EU Sem Fabrici na svečanom otvaranju igrališta, obraćajući se na srpskom jeziku.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić poželeo je deci da im ovo "bude mesto gde će se igrati, graditi nova prijateljstva, ali i sticati prave, pa i evropske, vrednosti".

"Da ovde nauče i prve korake o sportu, ali pre svega im želim da budu dobri ljudi i naši najbolji motivatori. Kroz 27 igrališta, koliko će ih biti izgrađeno u 11 opština i gradova, želimo i roditeljima da omogućimo da provode vreme sa svojom decom na bezbednom i lepom igralištu", rekao je Vanja Udovičić.

Pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović rekao je da urbanim sredinama nedostaju ovakvi prostori, zbog čega su igrališta poput ovog koje je danas otvoreno od ogromnog značaja.

Član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvetićanin zahvalio je Delegaciji EU i resornom ministarstvu na projektu u okviru kojeg je prvo dečije igralište otvoreno upravo u Novom Sadu.

On je pozvao građane i decu da čuvaju igralište, jer su , kako kaže, takva mesta u gradu često na meti vandala.

Svečanom otvaranju igrališta prisustvovali su i učenici trećeg razreda Osnovne škole "Jovan Popović" iz Novog Sada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak