Huavej nudi licencu za 5G tehnologiju Amerikancima

RTV 26.09.2019 17:53
Huavej nudi licencu za 5G tehnologiju Amerikancima


Osnivač i glavni izvršni direktor kineskog Huavej Tehnolodžiza, Ren Džengfei, izjavio je danas da je ta kompanija spremna da da ekskluzivnu licencu na svoju 5G tehnologiju nekoj američkoj firmi kako bi se stvorili ravnopravni uslovi u međunarodnoj tržišnoj utakmici za razvoj 5G mreža."Mislim da bismo trebali da damo ekskluzivnu licencu jednoj američkoj kompaniji. Nakon dobijanja licence, oni će moći da preuzmu našu tehnologiju i da učestvuju u nadmetanjima na tržištima širom sveta", rekao je Ren, prenosi tv mreža CNBC.

Licenca bi obuhvatila tehnologiju 5G u vlasništvu Huaveja, uključujući izvorni kod, hardver, softver, verifikaciju, proizvodnju i know-how za proizvodnju, prema rečima prvog čoveka kineskog tehnološkog diva.

"Sve ovo je uključeno u paket, a ako im zatreba, možemo im dati i licencu na dizajn čip setova", naveo je on.

Ren je objasnio da smatra da bi tržišna utakmica za razvoj 5G mreža trebalo da počne na ravnopravnim osnovama.

"Želimo svima da damo istu polaznu tačku", rekao je on, dodajući da je uveren da bi njegova kompanija opet preuzela vođstvo u daljem nastavku razvoja.

Ekskluzivno pravo na korišćenje Huavej 5G tehnologije bi, prema njegovim rečima, pomoglo nekoj američkoj firmi da postigne ekonomiju obima (niži troškovi po jedinici proizvoda usled rasta obima proizvodnje) i da podupre svoje poslovanje.

Ren je naglasio da bi to trebalo da bude baš američko preduzeće jer kompanije u Evropi, Japanu i Južnoj Koreji već imaju odgovarajuće tehnologije potrebne za razvoj 5G. "Ali SAD trenutno nemaju tako nešto", rekao je šef Huaveja.

Agencija Rojters prenosi da je Ren, takođe, poručio da se ne plaši da će stavljanjem Huavejove tehnologije na raspolaganje konkurentima stvoriti rivala njegovoj kompaniji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak