Potpisan ugovor sa Simensom: Beograd će imati 322 'pametne' raskrsnice

B92 26.09.2019 16:46
Potpisan ugovor sa Simensom: Beograd će imati 322 'pametne' raskrsnice


Najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem profunkcionisaće u Beogradu do 2021. godine, te smanjiti prestoničke gužve."Pametne" raskrsnice će omogućiti adaptivno upravljanje saobraćajem sa tzv. zelenim talasima, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, nakon potpisivanja ugovora između gradskih vlasti i Simensa, vrednog više od dve milijarde dinara.

Vesić je rekao da u Beogradu ukupno ima 650 raskrsnica sa semaforima, a da ugovor sa Simensom pokriva 322 raskrsnice, koje će biti u adaptivnom sistemu upravljanja saobraćajem, što će omogućiti za 10 do 15 odsto brži protok vozila. 

 Pametne raskrsnice će pokrivati tzv. plavu zonu: širi centar grada paralelno sa auto-putem Beograd–Niš, uključujući opštine Voždovac, Palilula i Zvezdara, do izlaza iz Beograda ka Smederevskom putu. Zatim, levu obalu Dunava duž Zrenjaninskog puta i novobeogradsku stranu do Pupinovog mosta, takođe, do auto-puta za Zagreb...

"Počela je danas nova era saobraćaja u Beogradu. To znači da će se ubuduće brzina zelenog i crvenog svetla, propusne moći i zaustavljanja automobila određivati softverski, na osnovu merenja gustine saobraćaja. Imaćemo više zelenih talasa, a ne jedan koji se programira nezavisno od toga da li ima gužve, već ćemo imati mnogo bolju propusnu moć na tim raskrsnicama", rekao je Vesić.

Ugovor su potpisali generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger, zastupnik kompanije Simens mobiliti Bogdan Kravić i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Reč je o ugovoru za nabavku opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptivno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom u Beogradu.

"Ovo je dokaz da Beograd ulazi u red pametnih gradova koji pametno planiraju i rešavaju svoje probleme, a jedan od njih je saobraćaj i primenom pametnih semafora mi ćemo imati 10 do 15 odsto manje gužve u gradu", naglasio je Vesić i dodao da će tako biti smanjeni i izduvni gasovi.

Napomenuo je da se u poslednje tri godine u Beogradu svake godine poveća za 50.000 broj vozila, tako da sada imamo 1,7 vozila po porodici, zbog čega treba izgraditi metro i završiti obilaznicu oko Beograda, ali i uvoditi napredne tehnologije.

Vesić dodaje da je rešavanje saobraćajnih gužvi deo Smart siti projekta. On je rekao da je između dva svetska rata najviše tramvaja u Beogradu bilo iz Simensa i izrazio očekivanje da će ih uskoro ponovo biti u Beogradu kada Simens bude počeo da pravi tramvaje u Kragujevcu.

Vesić kaže da će pametni semafori koje će uvesti Simens trošiti svega jedan vat struje, dok sadašnji troše oko 80 vati. Zamenik gradonačelnika je rekao da ugovor sa Simensom traje tri godine i da je Simens već počeo sa aktivnostima na snimanju saobraćaja.

Udo Ajhlinger je rekao da je današnji ugovor veliki događaj za tu kompaniju i Beograd, koji će puno značiti građanima.

"Tako ćemo smanjiti izduvne gasove u Beogradu, kao i zagušenje u saobaćaju", rekao je Ajhlinger.

On je naveo da će u Beogradu biti uvedene nove tehnologije kakve imaju i gradovi kao što su Beč, Minhen, London i drugi.

"Simens je ponosan zbog činjenice da će sprovoditi ovaj projekat. Mi ćemo nastojati da opravdamo ovo poverenje za dobrobit grada", dodao je čelnik Simensa.

 Kako je rekao, u Beogradu trenutno 67 deonica ima "zeleni talas", a Simens je već na četiri deonice počeo da uvodi adaptivni sistem upravljanja saobraćajem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak