Vučić u UN: Rešenje za KiM - da niko ne dobije sve, ali da dobije dovoljno

B92 26.09.2019 16:39
Vučić u UN: Rešenje za KiM - da niko ne dobije sve, ali da dobije dovoljno


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku."Imam tu čast da vam se obratim kao predsednik Srbije, zemlje dobrih i poštenih ljudi. Poslednji put kada sam bio ovde, rečeno je da je situacija u svetu teža nego 2016. godine. Rekao bih da 2019. nije ništa lakše. Malo sam uplašen, malo zabrinut, ali i malo srećan što nas velike zemlje nisu pomenule u svojim govorima", rekao je Vučić.

Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno, poručio je danas u Njujorku, u obraćanju Generalnoj skupštini UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da to rešenje niko ne želi više od Srbije, zarad stabilnosti. 

 Zato, poručio je, očekujemo da sve velike sile shvate i podrže naše argumente i da ne podržavaju argumente i pokrete koji idu u suprotnom pravcu kao što je to bio slučaj od 1999. do 2008. godine.

"Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolje za naš narod", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ima otvoreno pitanje Kosova i Metohije koje najviše opterećuje ekonomski rast kako u Srbiji, tako i u regionu.

"Kao što je govorio Jovan Dučić - da su neprijatelji naši prijatelji koji se razlikuju po tome što nas ne shvataju i što postoji određeni nesporazum. Ovo je viševekovni problem koji se ne može tumačiti samo kroz predrasude, ali mi smo uz veru počeli razgovore u cilju postizanja trajnog rešenja. Niko ga ne želi više od Srbije zarad naše stabilnosti", rekao je Vučić.

Citirao je nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija da ne možemo da razgovaramo sa ljudima koji kažu "što je moje - moje je, a što je tvoje - o tome možemo da razgovaramo", i poručio da rešenje mora da se postigne rešenje tako da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno.

Predsednik Srbije je istakao da dolazi iz male zemlje, ali najveće na Zapadnom Balkanu, koja je najviše propatila kroz Prvi svetski rat, iz naroda koji je doživeo najveće patnje u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega ti ljudi najviše žele da imaju mir i stabilnost i mogućnost da napreduju u 21. veku.

Danas, kako je rekao, ne samo da podvlači poštovanje za pravo, nezavisnost i suverenitet malih zemalja, već i to da uvek budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje, tako što bismo svi delovali zajedno.

"Iz tog razloga govorim o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog", naglasio je Vučić.

"Srbija nije ostrvo", rekao je Vučić i dodao da je Srbija deo Balkana, koji je jači, ako je i Srbija snažnija.

Zato se, ističe, uvek jednako zalaže za region, kao i za Srbiju.

"Zato ćemo uvek zagovarati politiku mira i pregovora, jer je to jedini način da stvorimo neophodnu stabilnost, bez koje nema ekonomskog rasta i progresa", rekao je Vučić.

Vučić u UN: Rešenje za KiM - da niko ne dobije sve, ali da dobije dovoljno

On je istakao da je Srbija danas na putu ka EU, da je njena posvećenost tom cilju jača nego ikada.

Zbog mira i ekonomskog napretka, Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku i nezvisno donošenje odluka za svoj put u budućnosti i uvek se hvalimo da imamo dobre i prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom i sve bolje odnose sa SAD, rekao je Vučić.

"Naš posao je da se bavimo našim narodom i ne zanima nas šta nam drugi neko u svetu može reći, da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, gledamo šta je najbolje za nas, biramo najkvalitetnije, nije nam bitno šta kažu, misle velike sile o tome. Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolje za naš narod, a ne šta druge velike sile misle i žele".

Vučić je rekao da Srbija nikada i nigde ne krije da vodi nezavisnu spoljnu politiku, pa ni u Generalnoj skupštini UN.

Kaže da iako Srbija ima odlične ekonomske rezultate i zapitao da li ljudi, ne samo u Srbiji već i u regionu žive dobro.

"Treba nam decenije mira i posvećenog rada i uspeha kako bismo došli do razvijenih evropskih zemalja", dodao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak