Osuđeni ratni zločinac direktor sarajevske Toplane

RTV 25.09.2019 20:41
Osuđeni ratni zločinac direktor sarajevske Toplane


Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu.Odluku o postavjenu Zornića donela je aktuelna vlada Sarajevske Županije.

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribuna osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu koji je tada bio pod opsadom srpskih snaga i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

Zornić je osuđen na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak