Amerikanci najbogatija nacija na svetu, pretekli Švajcarce

Radio 021 25.09.2019 20:20
Amerikanci najbogatija nacija na svetu, pretekli Švajcarce


Amerikanci su sada najbogatija nacija na svetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku sveta postepeno "topi" bogatstvo.To je posledica zbrke oko Bregzita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati istraživanja.
 
Prema najnovijem Izveštaju o globalnom bogatstvu nemačke osiguravajuće kuće Alijanca (Allianz), prosečna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 evra (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 evra koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca. Navedeni podaci su za 2018. godinu.
 
Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dve trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.
 
U izveštaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi evra. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su građani SAD povećali nove uštede za 46 odsto.
 
Iako su SAD zauzele prvo mesto u izveštaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa cifrom od 266.318 evra u odnosu na 227.364 evra koliko iznosi za SAD.
 
I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gde ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi 100.370 dolara.
 
Generalno gledano, izveštaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine. Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvesnost oko Bregzita koja je povećala geopolitičke tenzije i "pooštravanje monetarnih uslova".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak