Vučić: Nema 'ružičastih' rešenja za pitanje Kosova

RTS 25.09.2019 19:45
Vučić: Nema 'ružičastih' rešenja za pitanje Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je sa američkim zvaničnicima u Njujorku govorio o Kosovu. Istakao je da je to teška i komplikovana tema i da SAD žele rešenje, dodajući da su otvoreni da čuju različita mišljenja i drugačije stavovoe koji bi doveli do rešenja.Predsednik je rekao da su sve opcije na stolu.

"Mi nudimo jedno, oni drugo. Mi razgovaramo o svemu, pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Dodao je da Beograd nudi rešenja i da ne može da kaže da li Albanci žele to da čuju jer dugo nema kontakte s njima.

Navodi da nema "ružičastih" rešenja i naglašava da je važno da se nastavi brži ekonomski razvoj, da budu veće plate i penzije, da se sagradi više puteva, ali i da se brine o narodu na Kosmetu, nacionalnim i državnim interesima.

Kako kaže, to sve nije lako i jednostavno, a nije sve ni moguće dobiti. Kaže da će se boriti da popravi poziciju Srbije i da izvuče što više za narod.

Na pitanje šta je rekao američkom predsedniku Donaldu Trampu na prijemu, za tih par minuta koliko je imao vremena sa razgovara s njim, Vučić je rekao da naši ljudi više vole estradne nego suštinske stvari.

Kao primer je naveo vest o radu na zajedničkom tržištu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, za koju je rekao da gotovo nikoga nije zainteresovala, a koja donosi korenite promene za ceo region.

Govoreći o Trampu, istakao je da mu je rekao da je njegova popularnost u Srbiji velika i da bismo voleli da ga ugostimo.

"On je rekao da zna koliko su Srbi dobar i veliki narod i da zna da mi je obećao da će doći u Srbiju", rekao je Vučić.

Međutim, kaže da mu je to rekao i pre godinu ili dve i da on sad ima svojih obaveza, koje su mu važnije nego bilo šta drugo.

Važno je, kaže predsednik, što je američka administracija posvećena rešavanju pitanja Kosmeta.

Vučić je rekao da, ako je nešto promenjeno, to je da su SAD otvorenije da čuju predloge srpske strane.

Priština radi svoj posao, mi svoj – videćemo ko je uspešniji 

Rekao je da se predstavnici Prištine bore za svoju stvar iz svog ugla. Navodi da je njegovo bilo da pokaže da Srbija to smatra svojom zemljom.

"Oni ulažu veliku energiju i trud", naveo je Vučić dodavši da je Njujork njihov grad.

Precizirao je da ne misli na zgradu UN, već na brojne lobiste i finansijske magove koji pomažu njihovu kampanju.

Rekao je da Srbija taj novac ne može da ima, i da će, čak i kada krene više da ulaže u lobiranje, to biti samo kap u moru u odnosu na ono što su oni uložili od 1946. godine.

"Verujem da ste ovde na svakom mestu mogli da vidite koliki ugled imamo", rekao je predsednik.

Ukazao je da je za njega važno što je imao sastanak s predsednikom Kongoa, koji će uskoro doći u Beograd. Kaže da je to zemlja od 90 miliona stanovnika koja je bila nadomak toga da prizna nezavisnost Kosova, ali to nije uradila.

Vučić kaže da je to bio težak i naporan posao i da će razgovarati i sa predsednikom Palaua i sa drugim zemljama, ali da neće o tome javno da govori.

"Oni su rekli da su došli po nova priznanja, oslobodili nas od svake odgovornosti. Ja sad kažem, radimo na novim povlačenjima priznanja. Oni rade svoj posao, mi svoj, pa da vidimo ko će biti uspešniji", rekao je predsednik. 

Aleksandar Vučić je rekao da ne radi samo Priština na novim priznanjima već da na tome radi i albanski šef diplomatije.

"Oni otvoreno kažu – druga država radi na priznanju. Nema problema, mi smo sami, nama malo ko hoće da pomogne po tom pitanju, ali hajde da vidimo. Mnogi su nas potcenjivali i danas nas potcenjuju, ali je naš odgovor bio veoma efikasan i ozbiljan", rekao je Vučić.

Važni susreti u Njujorku 

Dodao je da mu uskoro sledi sastanak sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa, za koji je rekao da je od ogromnog značaja.

Nakon toga ima sastanak sa Sergejom Lavorovom, zatim sastanak pod okriljem Svetskog ekonomskog foruma, na kojem će biti i novi američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Robert O'Brajan.

Naveo je da posle toga ima drugu večeru sa Federikom Mogerini, a onda slede pripreme za sutrašnji govor.

Vučić kaže i da se Srbija bori da bude regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju.  

"Ako to uspemo, to će biti ogromna stvar, veliki uspeh i dodatni impuls, a rekao bih i ubrzaniji razvoj po pitanjima informacionih tehnologija, veštačke inteligencije i svega što spada u četvrtu industrijsku revoluciju i posle nje", rekao je Vučić.

Ističe da je dobro provesti mnogo vremena u Njujorku tokom Generalne skupštine UN jer više stvari može da se obavi na jednom mestu.

Dodaje da će sa Sergejom Lavrovom obaviti i prve pripreme za posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji. Kaže da će biti potpisani brojni sporazumi sa Rusijom i da će dostojanstveno biti obeleženo oslobođenje Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu.

"Nećemo dozvoliti da nam pravo na našu herojsku prošlost neko ukida", poručio je Vučić. 

Regionu potrebni mir, stabilnost i razvoj 

Na pitanje koje će biti ključne poruke njegovog govora pred Generalnom skupštinom UN, Vučić je rekao da su se do sada gotovo svi obraćali domaćoj, a ne svetskoj javnosti.

Naveo je da će se on truditi da govori o regionu iz kojeg dolazi i o potrebi za mirom i stabilnošću, kao i o tome šta je Srbija učinila i šta očekuje da svet učini po tom pitanju.

Kaže da nije normalno da se on bavi klimatskim promenama jer dolazi iz male zemlje bez ikakvog uticaja na svetsku sredinu i da Srbija može samo da brine o svojim šumama, rekama i planinama.

Ističe da će Srbija, u skladu sa svojom pozicijom i snagom, izaći sa analizom šta se zbiva u regionu i šta je potrebno u budućnosti, a to su mir, stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak