Zaboravite Atlantidu: Naučnici otkrili izgubljeni kontinent - Velika Adria

Mondo 25.09.2019 08:35
Zaboravite Atlantidu: Naučnici otkrili izgubljeni kontinent - Velika Adria


'Zaboravite na Atlantidu', poručuju holandski naučnici koji su na dnu Sredozemnog mora otkrili kontinent veličine Grenlanda i nazvali ga Velika Adria.Naučnici sa Univerziteta Utreht u Holandiji nazvali su kontinent “Velika Adria” a pronašli su ga dok su rekonstruisali evoluciju složene geologije mediteranskog basena, koja se uzdiže planinskim lancima i uranja u mora od Španije do Irana.

Velika Adria je zapravo komad kontinentalne kore koji se odvojio od Severne Afrike i “zaglavio” ispod južne Evrope pre oko 140 miliona godina.

"Većina planinskih lanaca koje smo istraživali potiče sa jednog kontinenta koji se od Severne Afrike odvojio pre više od 200 miliona godina“, rekao je Duve Van Hinsbergen, autor studije i profesor globalne tektonike i paleogeografije na Univerzitetu Utrehtu.

On je dodao da je jedini preostali deo ovog kontinenta pokas koja vodi od Torina preko Jadranskog mora do “pete” čizme Italije.

To područje geolozi nazivaju Adria, pa istraživači za ovu studiju prethodno neotkriveni kontinent nazivaju Velika Adria.

Naučnici su rekonstruisali veličinu i oblik kontinenta koristeći napredni softver za rekonstruisanje tektonskih pomeranja koji koristi na hiljade izvora o tektonskim potresima, namagnetisanosti stenja i drugim kretanjima Zemljine površine kako bi stvorio konačnu sliku kontinenta.

Stručnjaci kažu da je Mediteran među “geološki najkompleksnijim” oblastima na Zemlji.

"To je jednostavno geološki nered: sve je zakrivljeno, slomljeno i naslagano. U poređenju sa ovim, Himalaji predstavljaju prilično jednostavan sistem. Tamo možete da pratite nekoliko velikih linija na udaljenosti većoj od 2.000 kilometara“, rekao je Hinsberger.

U slučaju Velike Adrije, veći deo bio je pod vodom, prekriven plitkim morem, koralnim grebenima i sedimentima dok se ostaci izgubljenog kontinenta mogu se videti u planinama Bik u Turskoj.

Istraživači su otkrili da je Velika Adrija počela da postaje sopstveni kontinent pre oko 240 miliona godina tokom perioda trijasa.

"Iz ovog mapiranja nastala je slika Velike Adrije i nekoliko manjih kontinentalnih blokova koji sada čine, delove Rumunije, Severne Turske ili Jermenije“, rekao je Van Hinsbergen, i dodao da se deformisani ostaci gornjih nekoliko kilometara izgubljenog kontinenta i dalje mogu videti u planinskim lancima.

Ovo nije prvi put da je pronađen izgubljeni kontinent, podseća RTS.

U januaru 2017. istraživači su najavili otkriće izgubljenog kontinenta preostalog od superkontinenta Gondvana, koji je počeo da se raspada pre 200 miliona godina.

Ostatak koji je prekriven lavom sada je pod Mauricijusom, ostrvom u Indijskom okeanu.

A u septembru 2017. godine istraživački tim pronašao je izgubljeni kontinent Zelandiju bušenjem dna okeana na Južnom Pacifiku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak