'Kralju Petru Prvom' za petama – oskarovski pretendenti iz komšiluka

Espresso 24.09.2019 21:54
'Kralju Petru Prvom' za petama – oskarovski pretendenti iz komšiluka


Uz podosta medijske i druge halabuke ispraćena je odluka ovdašnje Akademije filmskih umetnosti i nauke da srpski predstavnik u trci za nominaciju za Oskara za najbolji inostrani film (ranije se ova kategorija zvala 'Oskar' za najbolji film sa neengleskog govornog područja) upravo bude film 'Kralj Petar Prvi'O ovoj odluci je dosta pisano i komentarisano u poslednjih petnaestak dana, a dosta je sasvim poznato i o samom filmu – reč o debitantskom dugometražnom igranom prvencu Petra Ristovskog, čiji otac Lazar tumači naslovnu ulogu i producent je pomenutog ostvarenja koga je tokom bioskopske distribucije videlo oko 200 hiljada gledalaca; i znatno širi krug je upoznat sa radnjom i kvalitetima, budući da je RTS emitovao desetodelnu seriju. A evo koga su to izabrale naše komšije.

Bosna i Hercegovina: „Sin“ Ines Tanović

Šta: Ovo je priča o osamnaestogodišnjem Armanu, koga je kao bebu usvojio par koji nije mogao da ima dece. Međutim, ubrzo po osvajanju majka koja ga je usvojila rađa dete. Arman se neprestano bori sa demonima svoje prošlosti, u isti mah pokušavajući i da zaštiti svog mlađeg brata Dadu od izazova života u Sarajevu, uključujući drogu, oružje i pozive za ratovanje na Bliskom Istokju. Ovaj film, kažu, donosi priču o porodicu koju uništavaju unutrašnja trvenja dok se bore da prežive u Sarajevu današnjice.

Ko: Film je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem, 25. Sarajevskom filmskom festivalu. Film je režirala Ines Tanović, rediteljka i filma Naša svakodnevna priča (2015), a po scenariju Elme Tataragić, scenaristkinje i „Šavova“ Miroslava Miše Terzića. S tim u vezi, posebno je zanimljivo da značajne uloge u „Sinu“ igraju i srpski glumci Uliks Fehmiu i Snežana Bogdanović, a podsećamo – Fehmiu, viđen i u prethodnom filmu Ines Tanović, je jedan od producenata „Šavova“, dok je Snežana Bogdanović izvanredno odigrala glavnu ulogu upravo u Terzićevim „Šavovima“.

Hrvatska: „Mali“ Antonija Nuića

Šta: Četiri godine zatvora nisu promenile Franju. On je diler. Supruga mu umire, a njeni roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu starateljstvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne vaspitne metode i želi živeti s njim. Franjo nema nameru da ikome opravdava način na koji vaspitava svog sina, kao što nema ni nameru da pusti da ga iko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rešenje svih njegovih problema.

Ko: Ovo je četvrti dugometražni film Antonija Nuića, autora filmova „Sve džaba“, „Kenjac“ i „Život je truba“. „Mali je odneo Zlatnu arenu za najbolji hrvatski igrani film na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Nuić je i scenarista ovog filma, a udarne uloge su odigrali: Franjo Dijak, Vito Dijak, Iva Babić, Ksenija Marinković, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović.

Crna Gora: „Između noći dana“ Andra Martinovića

Šta: U ovom filmu se prepliću tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. U svakoj od priča otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

Ko: Reč je o još jednoj crnogorsko-srpskoj filmskoj koprodukciji. Film je režirao Andro Martinović, a napisao je sam reditelj Martinović, a film je snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji. U filmu igraju: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Dubravka Drakić, Danica Ristovski... Direktor fotografije je Rade Vladić (Variola vera, Ljepota poroka, Tito i ja, Ubistvo s predumišljajem), scenograf Milenko Jeremić (Maratonci trče počasni krug, Lepa sela lepo gore, Crna mačka beli mačor), kostimografkinja Gordana Angelovski (Jug jugoistok, Kako su me ukrali Nemci). 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak