Rusiji preti izbacivanje sa Olimpijskih igara

Politika 24.09.2019 18:52
Rusiji preti izbacivanje sa Olimpijskih igara


Svetska antidoping agencija (VADA) preispituje verodostojnost podataka koje je dobila od Ruske antidoping agencije, a do Svetskog prvenstva u atletici ostalo još četiri danaRuskim sportistima bi moglo da bude zabranjeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine (24. jul-9. avgust), ukoliko se obistine sumnje da podaci koje je Ruska antidoping agencija (RUSADA) dostavila Svetskoj antidoping agenciji (VADA) nisu verodostojni. Posle detaljnog pregleda banke podataka koju su dobili iz Moskve u januaru, u Vadi su sada pokrenuli novi postupak protiv Rusade, samo godinu dana pošto su joj ukinuli suspenziju koja je bila posledica jednog od najvećih doping skandala.

Izvršni komitet Vade je prošlog ponedeljka dobio izveštaj svog Odbora za preispitivanje usaglašenosti, dopunjenog podacima iz Moskovske laboratorije, koji obuhvataju hiljade doping testova urađenih na ruskim sportistima i sportistkinjama, navodi „Moskou tajms” i prenosi deo saopštenja Vade u kojem ona potvrđuje da je 17. septembra pokrenut postupak protiv Rusade. To je bila reakcija na izveštaj predsednika Odbora za preispitivanje usaglašenosti, Džonatana Tejlora, koji je dan ranije podneo Izvršnom komitetu Vade u Tokiju.

Predsednik Nadzornog odbora Rusade Aleksandar Ivljev je izjavio za novinsku agenciju Interfaks da je Vada dala Rusiji rok tri nedelje da dostavi objašnjenje o navodnim promenama u bazi Moskovske laboratorije, istakavši da će takav odgovor biti poslat Vadi.

Novi slučaj koji se vodi protiv Rusade otvorio je, prema očekivanju, temu o eventualnoj zabrani učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju ruskim sportistima. Zbog dokaza o „postojanju sistemskog dopinga u Rusiji”, Vada je suspendovala Rusadu pre četiri godine, ali joj je vratila licencu u septembru 2018, pošto je dobila pristup banci podataka Moskovske laboratorije, koja je obuhvatala više od 2.200 uzoraka od 298 sportista.

Svetska federacija za dizanje tegova suspendovala je prošlog meseca 12 ruskih sportista na osnovu prekršaja dobijenih iz Moskovske laboratorije, dok se očekuje da Svetska atletska federacija (IAAF) nastavi svoju oštru politiku prema Ruskoj atletskoj federaciji i ne dozvoli njenim takmičarima da učestvuju na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje počinje za četiri dana. Pre dve godine, na šampionatu u Londonu, 19 ruskih atletičara učestvovalo je pod imenom „odobreni neutralni sportisti”. Konačna odluka o učešću Rusa u Dohi doneta je kasno sinoć.

Otkako je prvi put suspendovana Rusada, ruski sportisti su dobili dozvolu da učestvuju na Letnjim olimpijskim igrama u Riju 2016, dok su se na Zimskim igrama u Pjončangu pojavili bez svojih nacionalnih obeležja (takmičili su se pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta). Kako juče javlja Bi-Bi-Si, Vada se ponadala u januaru, kada je dobila pristup bazi Moskovske laboratorije, da bi „hiljade prevaranata moglo da bude kažnjeno”, međutim, posle najnovijih okolnosti „Rusadi preti nova suspenzija, ali i raste pritisak na MOK da zabrani ruskim sportistima da se takmiče u Tokiju naredne godine”.

Ministar sporta Rusije Pavel Kalobkov je izjavio da je obavešten da postoji odstupanje između izveštaja koje je izneo zviždač i podataka iz laboratorije, ali da će ruski tim eksperata imati pristup podacima.

– Šta su nedoslednosti i sa čime su povezane, otkriće stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija koje su angažovale obe strane, koji već sarađuju – preneo je Bi-Bi-Si izjavu Kalobkova. 

Bez Rusije na šampionatu u Dohi

Svetska atletska federacija (IAAF) potvrdila je sinoć da Rusija neće moći da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje počinje u subotu. Biće to drugi put uzastopce da jedan ovakav događaj protiče bez ruskih obeležja (zastava, grb, himna) posle šampionata u Londonu 2017, ali opet ne i bez ruskih atletičara. Kao i pre dve godine, i sada će nekima (koji su pribavili dokaze da su „čisti” u doping skandalu) biti dozvoljeno da se takmiče, ali kao „neutralni sportisti”.

AddThis Sharing Buttons

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak