Vrhovni sud Velike Britanije: Suspenzija Parlamenta nezakonita

N1info 24.09.2019 17:16
Vrhovni sud Velike Britanije: Suspenzija Parlamenta nezakonita


Vrhovni sud Velike Britanije doneo je presudu da je odluka premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta nezakonita.



Kako prenosi BBC, Džonson je ranije ovog meseca suspendovao parlament na period od pet nedelja uz objašnjenje da će mu to omogućiti da na bolji način istakne svoje planove za Bregzit.

Međutim, Vrhovni sud je saopštio da je odluka o suspenziji bila pogrešna.

"Efekat koji je ova odluka imala na temelje demokratije je ekstreman", rekla je predsednica suda Lejdi Hejl.

Džonson je izjavio da će Vlada poštovati odluku Vrhovnog suda prema kojoj je suspenzija Parlamenta bila nelegalna, iako se snažno ne slaže sa presudom.

"Osećam najveće poštovanje prema našem sudstvu. Ne slažem se sa presudom. Prema važećem zakonu, mi napuštamo EU 31. oktobra, pa kako bude", rekao je britanski premijer.

Korbin pozvao Džonsona da podnese ostavku

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona da preispita svoju poziciju i raspiše nove izbore, nakon što je Vrhovni sud odlučio da je premijerov potez da suspenduje parlament bio nezakonit.

Uz glasne povike "Džonson napolje!", Korbin je rekao da aktuelni britanski premijer treba da postane lider sa najkraćim mandatom na toj poziciji i da su laburisti spremni da formiraju vladu.

"Pozivam Borisa Džonsona istorijskim rečima da preispita svoju poziciju", rekao je Korbin delegatima na godišnjem kongresu laburista u Brajtonu.

Predsednik donjeg doma traži hitnu sednicu

Predsednik donjeg doma britanskog Parlamenta Džon Berkou rekao je da to telo treba da se sastane "bez odlaganja" posle odluke Vrhovnog suda.

Berkou je rekao da će se "što hitnije" konsultovati o tome sa šefovima raznih političkih partija.

Džonson neće podneti ostavku zbog presude

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona je saopštio da on neće podneti ostavku, posle zaključka Vrhovnog suda da je odluka predsednika vlade o suspenziji parlamenta bila nezakonita.

Iz Dauning strita je poručeno da će se Džonson iz Njujorka, gde prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, vratiti tokom noći, ranije nego što je planirano. Britanski parlament u sredu nastavlja rad, navodi AP.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak