Kako je Džonson slagao kraljicu, zašto mu nije rekla 'ne'

Blic 24.09.2019 18:01
Kako je Džonson slagao kraljicu, zašto mu nije rekla 'ne'


Vrhovni sud Velike Britanije presudio je danas da je suspenzija parlamenta koju je kraljica Elizabeta II odobrila na zahtev premijera Borisa Džonsona - nezakonita.Britanska javnost optužuje Džonsona da je slagao kraljicu nateravši je prekrši zakon, a nekoliko pitanja ostalo je bez odgovora - šta je Džonson slagao, zašto kraljica nije rekla ne i kakve posledice može da snosi?

Kako je Džonson slagao kraljicu, zašto mu nije rekla 'ne'

Šta je Džonson lagao?

Presuda Vrhovnog suda nije jasno ukazala da je Džonson lagao, ali je njome suspenzija odbačena jer, kako je navedeno, nije bilo razumnog razloga.

- Odluka Borisa Džonsona da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlament bila je nezakonita zato što je stvorila nezadovoljstvo i sprečila parlament da sprovodi svoje ustavne funkcije, a bez razumnog opravdanja - rekla je predsednica suda Breta Hale.

U delu javnosti i opoziciji, koja je od početka žestoko kritikovala suspenziju, manjak "razumnog razloga" protumačeno je kao da je objašnjenje koje je Džonson dao kraljici i javnosti za suspenziju bilo laž i da je britanski monarh doveden u zabludu da bi donela odluku u njegovu korist.

Kako je Džonson slagao kraljicu, zašto mu nije rekla 'ne'

Objašnjenje koje je Džonson ponudio Elizabeti II i brirtanskoj javnosti bilo je da je vladi potrebno vreme da spremi agendu za period nakon Bregzita, obećavajući pritom da je će u tom periodu raditi na novom, boljem sporazumu sa EU od onog koji je prethodno postigla Tereza Mej (a koji je tri puta odbačen u parlamentu).

U stranu što se to nije dogodilo i što su i tada šanse bile male da će Brisel i London naći zajednički jezik oko spornog "bekstop" sistema za granicu sa Severnom Irskom, Džonson je uveravao javnost da će vremena za razgovor o Brezgitu biti, iako bi od povratka u parlament 14. oktobra do isteka roka do kojeg Džonson obećava da će izvesti Veliku Britaniju iz EU ostati samo dve nedelje.

Opozicija je, naravno burno reagovala, optužujući Džonsona da pripremu agende koristi kao izgovor da zapravo skrati vreme poslanicima da raspravljaju o njegovim planovima. Kako im je na raspolaganju bilo tek nekoliko dana do početka suspenzije (9. septembar), opozicija je, uz nekoliko pobunjenika iz redova Džonsonove Konzervativne partije, uspela da izglasa zakon koji premijera obavezuje da traži odlaganje Bregzita ako ne bude bude postignut novi sporazum sa Briselom.

Da li kraljica može da odbije zahtev premijera?

Na tajnom sastanku u dvorcu Balmoral, bajkovitoj kraljevskoj rezidenciji u Škotskoj, ministri koje je poslao premijer Boris Džonson i formalno su zatražili od kraljice da suspenduje parlament na mesec dana. Kraljica je zahtev odobrila, a pitanje koje se postavlja je da li je mogla da odbije. Odgovor je - praktično ne.

Kraljica nema mogućnosti da nosi donosi političke odluke i praktčno se smatra neutralnom, iako je šef države. Zahtev koji je Džonson podneo u tom smislu bio je obična formalnost. On sam nije mogao da donese odluku o tome, poslanici o suspenziji parlamenta ne mogu da glasaju, a kraljica je samo odluku potvrdila.

Da je kojim slučajem odbila zahtev, to bi bio potez bez presedana.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II

Šta se dešava kada kraljica prekrši zakon?

Ako je kraljica suspendovala parlament bez razumnog objašnjenja ili u zabludi, odnosno nezakonito kako je sud rekao, onda se postavlja pitanje da li će odgovarati zbog kršenja ustavnih zakona i onemogućilavanja najvažnije institucije britanske politike da obavlja svoj posao. I to u nezgodnom trenutku - u danima kada se lomi budućnost zemlje.

Kraljica NE MOŽE DA BUDE TUŽENA. Ona je šef države, ima imunitet, ali nije pitanje samo imuniteta. Kraljica pred zakonom nije odgovorna ni za šta, a kakve privilegije ima govori i to da joj ne treba pasoš da bi putovala, ne plaća porez, čak ne mora da ima ni vozačku dozvolu da bi sela za volan. Kako se navodi na zvaničnom sajtu kraljevske porodice, protiv suverene se ne može voditi bilo kakav prostupak.

"Iako se protiv suverena ne može voditi građanski i krivični postupak, kraljica pažljivo brine da se sve njene aktivnosti u njenom ličnom svojstvu sprovode u strogoj saglasnosti sa zakonom", navodi se na sajtu Royal.uk


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak