Kolinda brani nasleđe SFRJ

Politika 24.09.2019 17:42
Kolinda brani nasleđe SFRJ


Razmena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Evrope, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu.Grabar-Kitarović boravi u Njujorku povodom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojoj će se obratiti danas, prenosi Dnevni avaz.

Ona je juče s Guteresom razgovarala o "situaciji na jugoistoku Evrope, posebno o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova",  o tome šta će Hrvatska kao "lider na tom području da učini da bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rešavanju svih otvorenih pitanja".

- Spomenula sam zamenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahteve za teritorijalnim promenama na prostoru cele bivše Jugoslavije - kazala je hrvatska predsednica.

Srpski državni vrh ranije je iznosio ideju razmene severnog dela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski deo južne Srbije, kako bi se dve zemlje približile u rešavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Nemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rešenje.

Predsednica Hrvatske kritikovala je ideju razmene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je menjao mišljenje po tom pitanju.

Grabar-Kitarović dodala je kako je Guteresa zanimalo i šta će Hrvatska činiti u okviru predsedovanja Evropskom unijom kao i  "kako će Republika Hrvatska to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susedstvo".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak