Leteći taksi jezdiće Parizom i ploviće Senom

RTS 23.09.2019 21:54
Leteći taksi jezdiće Parizom i ploviće Senom


'Leteći taksi' mogao bi da bude zelena alternativa za zakrčene ulice. O prevozu koji bi se kretao Senom razmišlja i Pariz.Više leti nego što plovi. Nazvan „Babl", pravi je prototip letećeg taksija na Seni. Tokom četvorodnevnog probnog perioda, proveravaće se kako se „Babl“ napaja strujom i izdiže iznad vode na krilima. 

„Ima baterije, dva električna motora, krila u vodi. Sa ubrzanjem, krila podižu brod, smanjujete opterećenje za 30 ili 40 odsto. To je budućnost“, rekao je Alan Trebo, suosnivač firme za proizvodnju letećih taksija.

Ako se probni period pokaže uspešnim, ovakva taksi služba mogla bi da se pokrene u Parizu već na proleće iduće godine.

„Čekaćemo tih šest meseci, ali pogledajte - na reci nema apsolutno nikoga. Vodene puteve treba koristiti, sa našim 'Bablom' nema otpada, buke, nema zagađenja“, istakao je Alan Trebo.

„Babl“ košta oko 200.000 evra i može da dostigne brzinu do 18 čvorova, odnosno oko 33 kilometra na sat. Probne vožnje u Parizu ograničene su na maksimalnu brzinu od 18 kilometara na sat.

Kako bi se izborio sa zagađenjem, Pariz je već isključio iz saobraćaja određene kategorije dizel vozila.

Gradsko veće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će se na saobraćajnicama Pariza naći samo automobili na električni ili vodonikov pogon.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak