Sebastijan Kurc - za jedne 'alpski Makron', za druge 'Orban u nastajanju'

N1info 23.09.2019 21:44
Sebastijan Kurc - za jedne 'alpski Makron', za druge 'Orban u nastajanju'


Lider austrijskih konzervativaca Sebastijan Kurc, ili omražen ili obožavan, favorit je na parlamentarnim izborima zakazanim za 29. septembar, ali je zemlja kojom je 18 meseci vladao u koaliciji s ekstremnom desnicom veoma podeljena.Kurc je s 24 godine postao državni sekretar u austrijskoj Narodnoj partiji (OVP), u 27. je bio ministar, u 31. kancelar. Za jedne je "alpski Makron" - proevropski političar koji je podigao desnicu iz mrtvih. Drugi u njemu vide "Orbana u nastajanju", demagoga i autoritarnog lidera. 

"On u svakom slučaju više nije klasični demohrišćanin. On kao preduzetnik gleda šta većina ljudi želi i to im nudi", kaže analitičar Johanes Huber. 

Kurc je 2017. formirao koaliciju s ekstremno desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), čiji osnivači su bili bivši nacisti. Koaliciju je raskinuo u maju ove godine zbog skandala nazvanog "Ibicagejt" koji je ozbiljno doveo u pitanje integritet FPO. Na snimku koji su u maju objavili nemački mediji, tadašnji lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe nudi ženi koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha pristup ugovorima s državom u zamenu za finansijsku podršku. Ta međunarodna afera nije umanjila Kurcovu popularnost kod onih koji ga smatraju velikom šansom Austrije. Po svoj prilici mu se smeši veliki napredak na izborima, gde će prema anketama za OVP glasati oko 33 odsto Austrijanaca. 

"On ima harizmu, zrači", entuzijastična je penzionerka Inge Gžezicki, koja je došla da sluša Kurcovo obraćanje na otovrenom skupu u banji Baden, nedaleko od Beča.

Kurc je za okupljene imao jednostavno pitanje. 

"Treba li da nastavimo da smanjujemo poreze, da se borimo protiv birokratije i štitimo granice?", upitao je lider OVP. Kao i 2017. godine, kada je došao na čelo OVP da bi stranku učinio pokretom koji se vrti oko njegovog lika, posvećenost njegovih pristalica je očigledna.

"On uradi ono što kaže a on što kaže je dobro", kaže penzionerka Marija Erenhofer, dok preduzetnik Johanes Hočke smatra da je Kurc "donosi elan Republici". 

Prema rečima analitičara Johanesa Hubera, Kurcov uspeh pre svega leži u "savršenom vladanju umetnošću retorike". "Njegov stav je uvek besprekoran i on oličava stabilnost", kaže Huber. 

Kvaliteti lidera Narodne partije izneti u autorizovanoj biografiji koja izlazi ovog meseca su toliko brojni i toliko preterani da su već izazvali poruge na društvenim mrežama. Autorka biografije je u romansiranom maniru opisivala poduhvate "Svetog Sebastijana" koji je "prve reči izgovorio s 12 meseci", punog "hrabrosti" u tinejdžerskim godinama, a danas "otvorenog", "spremnog da sluša" i "radnika".

Demonstracije protiv njegovog povratka na vlast

Takva "kurcmanija" prilično nervira njegove protivnike koji svakog četvrtka u centru Beča demonstriraju protiv njegovog povratka na vlast u društvu ekstremne desnice. 

"OVP je ranije bila hrišćansko-socijalna partija ali Sebastijan Kurc ju je pomerio ka desničarskom populizmu", kaže student Paul Benteler, jedan od demonstranata. 

Fizičar Volfgang Šebeček smatra da Kurc "ne poštuje parlament". "Još nije mađarski premijer (Viktor Orban), ali bi sve moglo da krene u tom smeru", kaže Šebeček.

Istovremeno, Kurcov prethodnik na čelu OVP Rajnhold Miterlener ocenjuje da je Kurcova vlada "pretvorila pluralističku Austriju u samodovoljno društvo". I Kurcov odnos s medijima je napet. Lider OVP nije birao reči protiv levičarskog lista Falter koji je objavio račune te stranke, pa je tako otkriveno da je Kurcov frizer plaćan 600 evra po šišanju, a jedan od njegovih savetnika čak 33.000 evra mesečno.

OVP je podnela tužbu protiv tog lista koji je Kurc optužio da "objavljuje falsifikovana dokumenta".

Prema Huberu, Kurc kao favorit na izborima svesno potencira "kulturni sukob" između sela, gde se nalazi srce njegovog biračkog tela, starijeg, katoličkog i bogatog, i mnogo mlađeg, kosmopolitskog Beča.

"Uvek verujem ljudima koji mi kažu da se osećaju kao stranci u zemlji u kojoj su rođeni", rekao je Kurc u Badenu, uz obećanje o "nastavku borbe protiv ilegalnih migracija".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak