Naftne igre: Koliko je crvena rezerva Srbije

N1info 23.09.2019 21:36
Naftne igre: Koliko je crvena rezerva Srbije


"Naftne igre" u svetu, u Srbiji su otvorile pitanje rezervi. I dok premijerka tvrdi da su one na takvom nivou da je energetska stabilnost osigurna, stručnjaci poručuju da više novca iz budžeta mora da se izdvaja u te svrhe, i da nam nedostaje krizni plan za slučaj nestašice.
Ima li ikakve povezanosti između drona koji napada naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i crvene lampice koja u vašem automobilu upozorava da ste "na rezervi"? Ako pitate državu, ona tu povezanost, trenutno ne vidi.

Iako smo u obavezi da u slučaju globalne nestašice imamo nafte za 61 dan, pojavila se informacija da srpske rezerve mogu da potraju jedva 10 dana.

"Ne postoji opasnost za energetsku sigurnost i stabilnost zemlje. Vodimo računa o tome. Takve informacije nisu tačne i energetska stabilnost je u potpunosti osigurana", tvrdi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbija inače troši 83 procenata goriva koja potiče od prerade uvezene nafte ili direktnim uvozom derivata, znači da smo vrlo osetljivi na te globalne poremećaje, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Zašto nam se onda pali crvena lampica, kad već pet godina uz svaki kupljeni litar goriva dodamo 2,6 dinara u državnu kasu za jačanje obaveznih rezervi nafte?

Svake godine, po pravilu, ni polovina tog novca ne završi u Upravi za rezerve, ističe Mićović, ali - kako dodaje, to je pitanje za ministra finansija i Ministarstvo finansija.

Pitali smo ministra na konferenciji za novinare, ali detaljnog objašnjenja gde taj novac ide - nije bilo. Navedeno je da je sve rekla premijerka.

Međutim, kada su druge kolege ponovile pitanje N1, ministar je progovorio, u uključeni mikrofon, ali opet bez detalja.

"Prihodi od akciza predstavljaju opšti prihod budžeta i dele se shodno odlukama Vlade, odnosno Narodne skupštine kada se takav budžet usvaja. Ono što je najvažnije u ovom slučaju je da ne postoji nikakv problem ili bilo kakva nesigurnost po pitanju snabdevanja naftom i rezervi", rekao je Mali.

A postoji li možda nesigurnost po pitanju poskupljenja cene goriva?

"Cena nafte se na međunarodnom tržištu smirila, tako da ne bi trebalo očekivati neka veća poskupljenja", navodi ekonomski novinar Radojka Nikolić.

Stručnjaci se slažu da ovoga puta obavezne državne rezerve nafte neće morati da prolaze kroz svetski ili još važnije, domaći skener, ali bi krizni plan za slučajeve kao što je napad na saudijsku naftu morao da postoji, da ne bi bilo onog "neće valjda".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak