Zbog proteze propadaju desni

Novosti 23.09.2019 21:26
Zbog proteze propadaju desni


Problem je najčešći kod osoba koje imaju tanke vilične kosti, a leči se hirurškom intervencijom; Aparati za ispravljanje zuba imaju potencijalno i neželjene poslediceFIKSNA proteza za ispravljanje zuba jedan je od glavnih uzroka povlačenja desni, što može da bude estetski, ali i zdravstveni problem. Ukoliko se pre stavljanja aparata ne obavi preventivna hirurška intervencija, pojedini pacijenti mogu da se suoče sa "ogoljenim" korenom zuba i izduženom krunicom, svega nekoliko meseci nakon skidanja zubnog aparata.

Doktor Iva Milinković, asistent na Klinici za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu, kaže, za "Novosti", da se ovaj problem najčešće uočava na donjim sekutićima, gornjim očnjacima i prekutnjacima. Ipak, nemaju svi pacijenti koji su nosili fiksni aparat ovaj problem.

- Predispoziciju za povlačenje desni imaju osobe kod kojih ne postoji dovoljno kosti sa prednje strane zuba ili imaju urođeno tanke desni - kaže dr Iva Milinković. - Zatim, pacijenti kod kojih će se zubi protezom pomerati unapred, ili je potrebno izvlačenje zuba koji su u kosti.

To, kaže dr Milinković, nikako ne znači da je potrebno izbegavati fiksnu protezu, već da je pre stavljanja ovog aparata važno obaviti preventivne preglede.

- Proteza se postavlja zbog rešavanja brojnih problema, od jednostavnog "slaganja" zuba kako bi estetika bila bolja, sve do složene rekonstrukcije zagrižaja, kod osoba koje su imale ozbiljne funkcionalne i zdravstvene probleme - kaže dr Milinković. - Ipak, važna je saradnja ortodonta i parodontologa, kao i podizanje svesti o tome da se ovaj problem potencijalno može pojaviti.

Kada se prepoznaju preduslovi za nastanak problema i pacijent je na vreme informisan, pristupa se preventivnim merama, koje mogu da uključuju i hirurške intervencije.

- U okviru Stomatološkog fakulteta u Beogradu postoji dobra saradnj između dve klinike, na kojima se ovaj problem utvrđuje - kaže dr Milinković. - U zavisnosti od slučaja, pacijenta prati parodontolog, zajedno sa ortodontom, sve do kraja terapije.

Kada ovaj problem već nastane, jedini vid lečenja je hirurška intervencija.

- Ukoliko ovaj problem već postoji, savet je da se obratite specijalisti parodontologije koji će, u zavisnosti od tipa i vrste povlačenja desni, predložiti odgovarajući hirurški tretman - kaže dr Milinković.

Treba imati u vidu da, osim fiksne proteze, povlačenje desni može da bude posledica postojanja dubokih parodontalnih džepova, parodontalnog oboljenja, upale, krvarenja desni, promene boje desni, promene položaja zuba ili labavljenja zuba. Uz postojanje nekog od navedenih faktora, loša oralna higijena i neke štetne navike mogu doprineti bržem razvoju problema.

ODGOVARAJUĆA FOLIJA

NEKE od stvari na koju pacijenti treba da obrate pažnju nakon skidanja fiksne proteze, jeste adekvatno napravljena folija za zube, koja se nosi nakon skidanja aparata.

- Uloga folija jeste da zadrži željeni položaj zuba, koji je postignut nošenjem fiksnih proteza - kaže dr Milinković. - Važno je da rub folije bude adekvatno dizajniran i u tom slučaju neće imati nikakav negativan uticaj na desni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak