Mali akcionari 'Kraša' neće Šaranovića

Novosti 23.09.2019 21:20
Mali akcionari 'Kraša' neće Šaranovića


Drama oko ulaska srpskog biznismena u manjinsko vlasništvo hrvatskog giganta. Zastupnica zagrebačke fabrike morala da demantuje kontakte sa NebojšomADA više ni u Hrvatskoj nema dileme da iza "misterioznog kupca" akcija zagrebačke fabrike "Josip Kraš" stoji Nebojša Šaranović i "Kapa star limitid" koja je u njegovom stoodstotnom vlasništvu. Već početkom sedmice, preko računa RBA banke, Šaranović je stekao pet odsto akcija "Kraša", a dobro upućeni izvori tvrde da je sada već prešao i deset odsto.

To znači da u ovom trenutku Šaranović poseduje više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje ozbiljan "igrač" protiv Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara "Kraša".

- "Trenutačno niko u "Krašu" ne razmišlja da Šaranoviću proda akcije i mali akcionari žele da ih i u budućnosti zadrže", - rečeno je "Novostima" u toj zagrebačkoj fabrici, ali uz napomenu da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta će se događati. Iz Mesne industrije "Braća Pivac" se ne oglašavaju, ali je Šaranović navodno i jednima i drugima nudio da otkupi njihove akcije.

U Hrvatskoj se i dalje postavlja pitanje koji su ekonomski razlozi da srpski poslovni čovek, ali i fond koji je u njegovom vlasništvu, ulazi u posao sa "Krašom" ako neće imati većinski deo. Šta se događa u pozadini ipak niko ne zna, pa je i Marica Vidaković, zastupnica "Kraša", reagovala veoma nervozno demantujući da je u bilo kakvom kontaktu sa Šaranovićem.

- Sastali smo se prvi i poslednji put pre četiri godine i nakon toga nije bilo kontakata. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor - kaže Vidakovićeva, a demanti da je bilo kontakata sa Šaranovićem dolazi i iz kompanije "Pivac".

Poslovni analitičari u Hrvatskoj procenjuju da je razlog zanimanja Nebojše Šaranovića za "Kraš" kako bi mu bio lakši pristup tržištu Evropske unije. Isto tako, poslovni interes srpskog preduzetnika vide u činjenici da su proizvodi "Kraša" popularni na srpskom tržištu i da ulazak u kompaniju može da mu omogući veći izvoz "Krašovih" proizvoda na srpsko tržište, ali i na tržište zemalja jugoistoka.

Nastavi li se ovako intenzivna kupovina akcija "Kraša", mnogi procenjuju da bi Šaranović mogao da ugrozi braću Pivac i da će onda ponovo da se "mešaju karte" važne za buduće vlasničke odnose u hrvatskoj kompaniji. Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto, a procene ukazuju da akcije "Kraša" ubuduće mogu samo da rastu. Kompanija je rešila probleme koji su se javili nakon kraha "Agrokora" i mnogi predviđaju dalji rast i širenje "Kraša" na inostrana tržišta.

PREUZIMANjE NEĆE BITI JEFTINO

PREUZIMANjE "Kraša" gotovo izvesno se ne može ostvariti bez jednog od dva najveća akcionara - IM "Pivac" sa 30 odsto akcija i zaposlenih sa 18 odsto akcija - kaže za "Novosti" Nenad Gujaničić, glavni broker društva "Momentum sekjuritis". Veliki rast cene akcija od oko 140 odsto samo u septembru najmanje naruku ide braći Pivac koja su verovatno očekivala da će relativno mirno i uz neveliku premiju preuzeti kompaniju. Vrednost "Kraša" je povećana sa 80 na oko 180 miliona evra u nekoliko nedelja i svakako preuzimanje neće biti jeftino. Posmatrano sa aspekta "Jafe", preuzimanje nije realno ukoliko se ne postigne dogovor sa jednom od ove dve grupacije, ali je otežana pozicija konkurentu. Verovatno je ovaj domaći konditor to znao da je nemoguće veću ekspanziju napraviti organski, već samo preuzimanjem što je, na kraju krajeva, i dokazao kupovinom "Baninija" iz stečaja.

PRVI U REGIONU

KOMPANIJA "Kraš" je vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi. Dobit "Kraš grupe" u 2018. je 390,7 miliona kuna (53,8 miliona evra). Prethodne godine ostvarena je prodaja 34.966 tona proizvoda. Udeo izvoza u ukupnoj prodaji bio je 48,6 odsto, pri čemu je direktan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja sveta. "Kraš" počinje rad u Zagrebu na temeljima fabrike za proizvodnju čokolada "Union" koja je osnovana 1911. godine. Osim zagrebačkog pogona, kompanija poseduje još dve fabrike, u Osijeku i Prijedoru (BiH).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak